Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αποχαιρετώντας τον σύντροφο Αντωνη Κακαρά-Απόσπασμα από το βιβλίο του ‘’Το Πολεμικό Ναυτικό στην Δικτατορία 1967-1974’’

Το Πολεμικό Ναυτικό στη δικτατορία 1967-1974 Τιμώντας την μνήμη του φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου Αντώνη Κακαρά παραθέτουμε το παρακάτω μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του ‘’Το Πολεμικό Ναυτικό στην Δικτατορία 1967-1974’’.  Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα μνημείο ερευνητικής καταγραφής αντίστασης και εναντίωσης στο καθεστώς της Δικτατορίας εντός του Π.Ν. 
Με κοπιαστική έρευνα των αρχείων και προφορικές συνεντεύξεις ο συγγραφέας κατόρθωσε να αποκαλύψει ένα ολόκληρο ψηφιδωτό ''μικρών΄΄ και ''μεγάλων'' περιστατικών αντιδικτατορικής δράσης καθώς και να παρουσιάσει τις μεθόδους πειθάρχησης και ελέγχου του προσωπικού του Π.Ν από την πλευρά της δικτατορίας.
 ‘’Ορισμένοι από τους αξιωματικούς του ΒΕΛΟΥΣ (Θηνιάτης, Πέρρας, Κρομμύδας, Κελεφούρας, Κακαράς) καθώς και μερικοί της τάξης (εισαγωγή στη ΣΝΔ) 1967 έτυχαν σε ταβέρνα του νησιού στο ίδιο τραπέζι. Με την πρόοδο του φαγητού και της οινοποσίας ήταν επόμενο τα πράγματα και η συζήτηση να εξελιχθούν σε προκλήσεις κατά των πρωτεργατών της ‘’επανάστασης’’ και στο ποδοπάτημα μιας φωτογραφίας του Παπαδόπουλου.
(...)Το ίδιο βράδυ, στο καρέ των αξιωματικών άναψε πάλι η συζήτηση για την ‘’επανάσταση’’. Ξηλώθηκαν ένα-ένα τα κομμάτια του πουλιού (ο φοίνικας με το φλεγόμενο στρατιώτη), που κρεμόταν στο μεσόδωμο και ιεροτελεστικά πετάχθηκαν στην θάλασσα.’’
Ο ανθυποπλοίαρχος (Μ) Α. Κακαράς συλλαμβάνεται στις 26 Ιουνίου και μέχρι την ημερομηνία της δίκης του στις 7 Σεπτεμβρίου 1972 βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση.
‘’..ο κατηγορούμενος (Α. Κακαράς) στις 18/3/1972, σε συζήτηση για την ‘’Επανάσταση’’ στο καρέ των αξιωματικών του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, έσπασε το τάβλι και το ‘’φόρεσε κολάρο’’ στο πουλί της δικτατορίας.’’
..Μάταια ο δικηγόρος του θα προσπαθήσει να πείσει το Ναυτοδικείο πως ο κατηγορούμενος είναι καλό παιδί, από την Ρούμελη (όπως ο ίδιος) κ.λ.π. Εκείνος θα μιλήσει για την Δημοκρατία, δικαιώματα, Σύνταγμα και τους λόγους παραίτησης του.’’
(Υπογραμμίζεται ότι ο Α. Κακαράς μέχρι την στιγμή της δίκης του είχε προσπαθήσει να παραιτηθεί τρεις φορές. Η πρώτη φορά το 1971 έγινε ύστερα από την προσπάθεια ενός ασφαλίτη να τον ελέγξει με τον ίδιο να αντιδρά ξυλοφορτώνοντας τον χαφιέ).
Στην αγόρευση (κατηγορίας) μεταξύ άλλων αναφέρεται:
(...) Ήθελε την δημοκρατία εκείνην κατά την οποίαν την οχλοκρατίαν επέβαλλεν και το φαύλον καθεστώς ερύθμιζεν η τελευταία εις την μόρφωσιν τάξις των οικοδόμων (...)
Καταδικάζεται σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης με την κατηγορίας της περιύβρισης αρχής και προσβολή του στρατού ενώ η δίκη του προκαλεί το έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον της εποχής. Ταυτοχρόνως με την απόταξη του θα μεταφερθεί στις φυλακές Αίγινας. 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου