Οι πολυεθνικές δημοκρατικές ταξιαρχίες Ήλιος του Βορρά και Τζαΐς Αλ Θουγάρ, που συμμετέχουν στις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), διακήρυξαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι εσχάτων την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, στην περιοχή της Τζαραμπλούς.
Η Ταξιαρχία Ήλιος του Βορρά αποτελείται από Τουρκμένους, Άραβες και Κούδους δημοκρατικούς και συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από τον Οκτώβριο του 2015.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της οπλαρχηγός, Αντνάν Αμπού Αμτζάντ (Adnan Abu Amjad) είναι ο γενικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην περιοχή της Μανμπίτζ δυτικά του Ευφράτη ποταμού.

Η Τζαΐς Αλ Θουγάρ, που σημαίνει Στρατός Επαναστατών, η Ταξιαρχία Ήλιος του Βορρά τελεί υπό τις διαταγές της, αποτελείται από Άραβες, Τουρκμένους και Κούρδους δημοκρατικούς.

Αρχικά είχε παρουσία σε 4 επαρχίες της Συρίας. Δυνάμεις της μάχονταν στη Λαττάκεια, στην Ιντλίμπ, Χαλέπι, Χάμα. Τώρα έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στα βορειοδυτικά της επαρχίας του Χαλεπιού ως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι δυνάμεις αυτές αποτελούνται από κατοίκους των περιοχών δυτικά του Ευφράτη και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που πρόσφατα (12 Αυγούστου) απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος για να τα παραδώσουν στην Τουρκία και στις τζιχαντιστικές συμμορίες τουρκόφιλων μισθοφόρων.

Αντίσταση μέχρις εσχάτων στην τουρκική νεο-οθωμανική εισβολή

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου τα ξημερώματα ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη βόρεια Συρία, μαζί με κάποιες εκατοντάδες τζιχαντιστών μισθοφόρων της Άγκυρας.

Οι παραστρατιωτικοί τζιχαντιστές, που άπαντες ντύθηκαν με τουρκικές στολές και διοικούνται από Τούρκους αξιωματικούς, είναι από οργανώσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), της Αλ Κάιντα, είναι Τουρκμένοι (τουρκική φυλή που ζει στη Συρία) και Τούρκοι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι.

Αρχικά είπαν ότι στόχος της εισβολής ήταν η κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην Τζαραμπλούς και την κατέλαβαν χωρίς μάχη. Το Ισλαμικό Κράτος την είχε εγκαταλείψει – παραδώσει στην Τουρκία.

Στη συνέχεια οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμορίες μισθοφόρων τους επιτέθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχική δύναμη Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων και Τουρκμένων δημοκρατικών.

Οι Τούρκοι ξεκαθάρισαν για μια ακόμη φορά ότι θεωρούν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που συμμετέχουν στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «τρομοκρατική οργάνωση» και ζήτησαν την απόσυρση των YPG ανατολικά του Ευφράτη.

Πράγματι, οι YPG είχαν ήδη αποφασίσει να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, ωστόσο, δυτικά του Ευφράτη έχουν παραμείνει οι ντόπιες οργανώσεις που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στις 12 Αυγούστου απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ και τα περίχωρά της και είχαν ήδη ανακοινώσει, πριν την τουρκική εισβολή, ότι σκόπευαν να απελευθερώσουν και τις πόλεις Τζαραμπλούς και Αλ Μπαμπ.

Η Τουρκία με το πρόσχημα ότι επιτίθεται στις YPG, χτυπά τις ντόπιες πολιτοφυλακές των SDF δυτικά του Ευφράτη και εκείνες με τη σειρά τους υπερασπίζονται με σθένος τα πρόσφατα απελευθερωμένα χώματά τους.

ΠΗΓΗ: www.tribune.gr