Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Αμυντική συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και ΗΠΑ μέσα στο φθινόπωρο

Η Φινλανδία, η οποία έχει εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία και τήρησε αυστηρή ουδετερότητα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, διαπραγματεύεται μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και έχει στόχο να την υπογράψει το φθινόπωρο, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας.

Ο Γιούσι Νιινίστο είπε στο Ρόιτερς πως η συμφωνία πλαίσιο, η οποία έρχεται σε μια περίοδο που σκανδιναβικά κράτη παραπονούνται για την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, δεν θα περιλαμβάνει την υποχρέωση για στρατιωτική βοήθεια που θα υπήρχε αν η χώρα εντασσόταν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Θα καλύπτει τομείς στους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε, όπως η στρατιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες και η έρευνα», δήλωσε τηλεφωνικά.
Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, συμμετείχε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο δείπνο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια επίδειξη κοινών στόχων.

Όμως το Ελσίνκι γνωρίζει πως οποιαδήποτε κίνηση για ένταξη στη συμμαχία θα εξόργιζε τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπαινιχθεί πως θα μετακινήσει στρατεύματα πλησιέστερα στα φινλανδικά σύνορα, αν υπάρξει μια τέτοια ένταξη.

Ο Νιινίστο δήλωσε πως η Φινλανδία, πού αποτελούσε για καιρό τμήμα της Ρωσικής αυτοκρατορίας, επεδίωξε να υπογραφεί η συμφωνία πριν αλλάξει η αμερικανική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.
«Είναι ένας από τους λόγους που το κάναμε αυτό το φθινόπωρο. Όμως είμαι βέβαιος ότιθα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όποιος από τους δύο υποψηφίους κι αν νικήσει«, δήλωσε ο Νιινίστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου