Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Χρόνος διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης γιατί δεν υπάρχει;

giatroiΤα στραβά, ανάποδα και παράλογα στις ΕΔ πολλά. Ένα απ΄ αυτά έχει να κάνει με τον χρόνο διοίκησης στελεχών του ΠΝ που υπηρετούν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι απλά δεν υπάρχει!

Τι ακριβώς συμβαίνει; Μας εξηγεί άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα:
Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση Φ.400/170/268515/Σ.629/5-10-12 οι χρόνοι διοίκησης των αξιωματικών ΥΝ ΠΝ τροποποιούνται και τελούνται σε τριτοβάθμια στρατιωτικά νοσοκομεία ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1992.
Το ΝΝΚ είναι χαρακτηρισμένο ως δευτεροβάθμιο plus λόγω της απουσίας αιμοδοσίας και αξονικού τομογράφου, τμημάτων δηλαδή που δεν στελεχώνονται από αξιωματικούς ΥΝ, άρα η διαφορά ως προς την νοσηλευτική υπηρεσία είναι μηδαμινή ως προς το τριτοβάθμιο. Το ΝΝΚ διαθέτει ΤΕΠ, Εξωτερικά Ιατρεία, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Χειρουργεία, Νοσ. Πτέρυγα και Τμήμα Υπερβαρικής Ιατρικής. Οι αξιωματικοί ΥΝ, εκτελούν 24ωρες βάρδιες πράγμα που δεν συμβαίνει στο ΝΝΑ.

Η μόνη ειδικότητα υγειονομικού που δεν προσμετράται ως χρόνος διοίκησης η παραμονή στο ΝΝΚ, είναι των αξιωματικών ΥΝ. Οι ΥΙ, ΥΦ, ΥΟ, ΥΨ (όπως και οι υπαξκοί νοσηλευτές) όλες δηλαδή οι υπόλοιπες ειδικότητες γράφουν χρόνο διοίκησης στο ΝΝΚ και αυτό πραγματικά δρα υποτιμητικά ως προς το έργο και την προσφορά των αξιωματικών ΥΝ. Ως προς το επιχείρημα της μονιμότητας στην Κρήτη αυτό ισχύει για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που στην πλειοψηφία τους δεν θίγονται από την ΥΠ. Απόφαση μιας και είναι απόφοιτες πριν το 1992 και εξελίσσονται κανονικά στην ιεραρχία αφού κάποιοι φρόντισαν να τις καλύψουν όταν έγινε η πρόταση της τροποποίησης για να αποφύγουν τις αντιδράσεις από τις υψηλόβαθμες που υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν στο ΝΝΚ.

Έτσι φτάνουμε να θίγονται άτομα τα οποία βρέθηκαν για διάφορους λόγους να υπηρετούν στην Κρήτη είτε με συνυπηρέτηση, είτε ως φρουρά επιλογής για πέντε έτη μετά από άδεια κυήσεως λόγω εντοπιότητας ή άλλων συμφερόντων και να πρέπει να φύγουν γιατί πρέπει να γράψουν χρόνο δίοικησης στο ΝΝΑ. Έτσι πλήθος νόμων δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω αυτού το θέματος μιας και η υπηρέτηση του χρόνου διοίκησης είναι πάνων από όλα.

Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ ατόμων της ίδιας ειδικότητας; Στις επικείμενες μεταθέσεις του καλοκαιριού μετατέθηκαν για τον λόγο αυτό τέσσερα άτομα και του χρόνου άλλα δύο κ.τ.λ. Στο μεγαλύτερο ποσοστό πρόκειται για άτομα παντρεμένα με αξιωματικούς που σημαίνει νέο κύκλο μεταθέσεων ή διάσπαση της οικογένειας εάν ο σύζυγος δεν μπορεί για δικούς του διοικητικούς λόγους να ακολουθήσει. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα έτσι σε άτομα που δεν υπηρέτησαν ποτέ επί χρόνια στην Κρήτη και τώρα που το έχουν ανάγκη δεν μπορούν. Άλλωστε τα τρία άτομα που θίγονται και είναι στο βαθμό του Αντιπλοιάρχου και είναι επί χρόνια στην Κρήτη μπορούν να παραιτηθούν όπως έχουν δηλώσει μιας και δεν θίγονται από το νέο ασφαλιστικό.( έχουν καταταγεί πριν το 1993).

Πολύ σημαντικό βέβαια είναι ότι οι αξιωματικοί ΥΝ του ΣΞ τελούν χρόνο διοίκησης στο ΝΝΚ, με βάση το έγγραφο Φ.312.7./3/351334/Σ.6106/25 Ιουν 12/ΓΕΣ ΔΜΣΠ/4α και συγκεκριμένα στην παρ. 25 αναφέρεται ότι πέρα των καθορισμένων στο άρθρο 28 του Ν.3883/2010 και κατ επέκταση του άρθρου 1 στο ΦΕΚ 1114/3 Ιουνίου 2011 η τοποθέτηση των Αξιωματικών ΥΝ του ΣΞ σε στρατιωτικά νοσοκομεία λογίζεται ως χρόνος διοίκησης. Επιπλέον οι Αξιωματικοί του ΣΞ γράφουν χρόνο διοίκησης ακόμα και στους παιδικούς σταθμούς ως υπεύθυνες. Αυτό πραγματικά αποτελεί μεγάλη αδικία για εμάς που υπηρετούμε ήδη σε νοσοκομείο.

Επιπλέον το ΝΝΚ είναι το μοναδικό περιφερειακό στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο όλοι οι αξκοί των τριών κλάδων μοριοδοτούνται από την τοποθέτηση τους σε θέσειςπροισταμενών για την περαιτέρω εξέλιξη τους σε επόπτριες, διευθύνουσες κ.τ.λ με βάση το ΦΕΚ 3249/19 Δεκ 2013. Θεωρείται λοιπόν το ΝΝΚ ικανό να μοριοδοτεί τις προιστάμενες σε προσόντα αλλά όχι ως χρόνο διοίκησης; Ή κάποιοι φρόντισαν να καλύψουν κάποιους που επί χρόνια είναι και θα είναι στο ΝΝΚ και θίγονταν από το μέτρο της μοριοδότησης, μιας και εδώ δεν υπάρχει η εξαίρεση των τάξεων 1992 και μετά…; Σε συνομιλία με την ΔΥΓ/ΓΕΣ μας είπαν ότι είναι τελείως παράλογο ένα νοσοκομείο να κρίνεται ικανό να μοριοδοτεί αλλά όχι να γράφει χρόνο διοίκησης.

Οι αξιωματικοί ΥΝ που υπηρετούν στο ΝΝΠ που λειτουργεί μόνο σε βάση εξωτερικών ιατρείων γιατί γράφουν χρόνο διοίκησης επειδή απλά υπάγονται διοικητικά στο ΝΝΑ;

Γιατί ο αξιωματικός ΥΝ που υπηρετεί επί χρόνια στην μηχανογράφηση του ΝΝΑ να γράφει χρόνο διοίκησης κάτω από τον τίτλο του ΝΝΑ και οι αξιωματικοί ΥΝ που εργάζονται και εκτελούν κανονικά τα νοσηλευτικά τους καθήκοντα στο ΝΝΚ όχι;

To μεγαλύτερο όμως πρόβλημα θα δημιουργηθεί από αξιωματικούς που θα κληθούν να καλύψουν τις θέσεις αυτών που θα φύγουν μιας και θα πρέπει να καλυφθεί ο αριθμός βαρδιών των κατώτερων αξιωματικών που θα φύγουν στις μεταθέσεις. Αρκετοί θα είναι αυτοί που για δικούς τους λόγους δεν θα επιθυμούν πιθανόν μετάθεση στην Κρήτη.

Εάν λοιπόν συνυπολογίσουμε την οικονομική επιβάρυνση της υπηρεσίας με τα έξοδα μεταθέσεως για αυτές τις οικογένειες, σε συνάρτηση με τα προαναφερθέντα προβλήματα, πιστεύουμε ότι πραγματικά δημιουργείται ένα πρόβλημα χωρίς ουσιαστική βάση πέρα από το μένος πραγματικά απέναντι στην Κρήτη κάποιων αποστράτων πια που είχαν εισηγηθεί αυτή την αλλαγή το 2010, φροντίζοντας όμως να καλύψουν τις υψηλόβαθμες για να αποφύγουν συγκρούσεις με το όριο τάξης 1992!!!! (ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ).

Άλλωστε εάν η αιτία είναι η μη ξαφνική μετάθεση κάποιας που ήταν μόνιμα στην Κρήτη σε θέση διευθύνουσας στο ΝΝΑ θα μπορούσε αυτό να διασφαλιστεί με την θεσμοθέτηση ενός ορίου υπηρέτησης επί δεκαετίας συνολικά στο ΝΝΑ προκειμένου να γίνει κάποια διευθύνουσα σε αυτό.

Εν κατά κλείδι πιστεύουμε ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε το ζητούμενο είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα του προσωπικού και όχι να δημιουργούνται περισσότερα. Για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για την βοήθεια των μονογονεικών οικογενειών με μη μετακίνηση, τα πέντε χρόνια παραμονή σε φρουρά προτίμησης μετά την άδεια κυήσεως, η συνυπηρέτηση, μη μετακίνηση τριτέκνων πολυτέκνων θα πρέπει το ΝΝΚ να εισαχθεί στους χρόνους διοίκησης και για τους αξκούς ΥΝ γιατί πραγματικά όλοι όσοι υπηρετούμε και θιγόμαστε αυτή την στιγμή στο ΝΝΚ νιώθουμε ότι τιμωρούμαστε για κάτι που δεν έχουμε κάνει και επιπλέον νιώθουμε υποδεέστεροι των άλλων υγειονομικών ειδικοτήτων, οι οποίοι γράφουν ακόμα και χρόνο ειδικότητας στο ΝΝΚ..(ΙΑΤΡΟΊ)

Είναι άδικο αυτή τη στιγμή κάποιες συνάδελφοι να έχουν μπει στην διαδικασία να κάνουν αναφορά για παραμονή στο ΝΝΚ με κόστος την καθυστέρηση στην προαγωγή ενώ εργάζονται και εκτελούν τα καθήκοντα τους. Εάν συμπεριληφθεί το ΝΝΚ όπως η ίδια η ΔΥΓ ΈΧΕΙ ΠΡΟΤΕΊΝΕΙ, τα άτομα αυτά θα μπορέσουν άμεσα να προαχθούν και να μπουν κανονικά στην επετηρίδα τους.

Έχουν γίνει προσπάθειες για ενημέρωση ατόμων του Υπουργικού περιβάλλοντος μιας και με μια Υπ. Απ. μπορεί να διευθετηθεί το θέμα χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου