Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το «αυγό του φιδιού» εκκολάπτεται στο Ωραιόκαστρο

Ανεπιθύμητα ανακηρύσσουν τα προσφυγόπουλα δημοτικά σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη, απειλώντας με κατάληψη αν παιδιά από την Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν πατήσουν το πόδι τους στα σχολεία αυτά. 
Την αρχή έκανε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου και ακολούθησε το 5ο διοργανώνοντας γενικές συνελεύσεις του συλλόγου γονέων στις οποίες αποφασίστηκε ομόφωνα (!) «η μη ένταξη – τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου μας». 

«Πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν 138 γονείς και οι 136 από αυτούς ψήφισαν κατά της παρουσίας προσφύγων στο σχολείο μας», λέει στο «Βήμα» η Φωτεινή Κίτσιου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου στο οποίο φοιτούν 360 παιδιά. «Το πρόβλημά μας είναι καθαρά υγειονομικό. Τα προσφυγόπουλα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις _ δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας». 


Η κυρία Κίτσιου αρνείται ότι υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα. «Λόγω του φόβου για την υγεία των παιδιών μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ορισμένες ενέργειες ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Το κέντρο φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου βρίσκεται πολύ κοντά μας και βλέπουμε σε πόσο άσχημες συνθήκες ζουν οι πρόσφυγες», λέει αναφερόμενη στο συγκεκριμένο κέντρο με χωρητικότητα 1.500 ατόμων που φιλοξενεί 1.294 πρόσφυγες. «Και τα ίδια τα προσφυγόπουλα θα αισθανθούν άσχημα αν έρθουν στο σχολείο μας» προσθέτει επικαλούμενη «διαφορές στη νοοτροπία και την κουλτούρα» ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους Έλληνες. 


Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι, ξεκινώντας από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα αρχίσουν να προσφέρονται μαθήματα στα προσφυγόπουλα. Οι «τάξεις υποδοχής» θα πραγματοποιούνται 2-6 το απόγευμα και θα στεγάζονται σε ελληνικά σχολεία που δεν λειτουργούν εκείνη την ώρα. Το υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει τα σχολεία και πρόκειται να τα ανακοινώσει εντός των ημερών. 

Το 46% των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι παιδιά, το οποίο σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες 20.000-22.000 προσφυγόπουλων τα οποία αρχικά, πέρα από τα βασικά μαθήματα, θα διδάσκονται τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα. Μέρος του ποσού των 115 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε προχθές ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης ότι θα δοθεί ως επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. 

Είναι ειρωνεία ότι οι πρώτες αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό ξέσπασαν σε μια προσφυγούπολη _ στο Ωραιόκαστρο στη δεκαετία του ’20 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και τον Καύκασο. 

«Ακόμη και αν ένα παιδί εμβολιαστεί τώρα, δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις σε ένα μήνα ώστε να φοιτήσει στο σχολείο μας», συνεχίζει η κυρία Κίτσιου. Το μόνο που θα καθησύχαζε τους ανησυχούντες γονείς θα ήταν «ένα επίσημο έγγραφο από δημόσιο φορέα» ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των ελλήνων μαθητών. 

«Προς θεού, δεν στρεφόμαστε εναντίον των παιδιών των προσφύγων αλλά ως γονείς, πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία των δικών μας παιδιών», λέει. Θεωρεί πως ό,τι αποφάσισαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου πρέπει να αποφασίσουν και τα υπόλοιπα 40 σχολεία του Νομού Ωραιοκάστρου. «Αν ένα παιδί από κάποιο σχολείο νοσήσει, θα κολλήσει άλλα παιδιά που συναναστρέφεται στα απογευματινά μαθήματα από άλλα σχολεία». 

Ο Αθανάσιος Τσολακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ωραιοκάστρου, λέει στο «Βήμα» ότι θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και των 40 σχολείων που εκπροσωπεί. Ο ίδιος αποδίδει τις αντιδράσεις αυτές στο ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον Δήμο και αντίστοιχα από τον Δήμο προς τους Συλλόγους Γονέων. Οι γονείς αντιδρούν λόγω έλλειψης ενημέρωσης και φόβου». 

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης σιγοντάρει τις ρατσιστικές-ξενοφοβικές αντιδράσεις των γονέων. «Ναι στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων μεταναστών, όχι όμως στα σχολεία του δήμου μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Τονίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση προς τους δήμους πριν ληφθούν αποφάσεις για το προσφυγικό, δηλώνει ότι «για μία ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε και βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων, το υπουργείο ενεργεί και αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς». 

Ερχόμενος σε αντίθεση με την άποψη των Γιατρών του Κόσμου, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που είναι γιατρός στο επάγγελμα, ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε στην ιδιότητά του ως γιατρός χαρακτηρίζοντας «υγειονομική βόμβα» τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Η πρόταση του Δήμου Ωραιοκάστρου είναι να κάνουν μαθήματα τα μικρότερα προσφυγόπουλα στα κέντρα φιλοξενίας και τα μεγαλύτερα σε χώρους που θα μισθωθούν γι’ αυτή την χρήση. 


Το σχόλιο Ν. Φίλη

Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου.

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο κ. Φίλης στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής» πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.

Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου «να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους» καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.

«Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε ο κ. Γαβότσης.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό υποστηρίζει ότι οι ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου «κινούνται σε επικίνδυνη ρατσιστική κατεύθυνση».

Η οργάνωση υπογραμμίζει πως οι ίδιοι άνθρωποι της περιοχής του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παιδιά και εγγόνια προσφύγων, δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμφανιστούν επιτροπές που θα οδηγήσουν «σε νέους Άγιους Παντελεήμονες και νέους αδικοχαμένους Παύλους Φύσσες».

Επίσης, ζητά από τους γονείς και κηδεμόνες να «θωρακίσουν» τα παιδιά τους απέναντι στον «ατομισμό και των κοινωνικό κανιβαλισμό», να δείξουν αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους του πολέμου και να απαιτήσουν ξενώνες αντί στρατόπεδα για τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου