Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Βρυξέλλες: Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν κατά των εμπορικών συμφωνιών ΕΕ με ΗΠΑ και Καναδά


Έξι χιλιάδες άτομα συμμετείχαν, χθες, σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ και Καναδά. 
Πριν από λίγες ημέρες είχαν γίνει τεράστιες διαδηλώσεις σε επτά πόλεις της Γερμανίας καθώς και της Αυστρίας.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), και κατά της CETA (Ολοκληρωμένη οικονομική και εμπορική συμφωνία) καλώντας για μια ευρεία συμμαχία των ΜΚΟ, των αριστερών κομμάτων και των συνδικάτων.
«Δεν θέλουμε την TTIP και την CETA» φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πανό που έγραφε «για τη Δημοκρατία, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες- Στοπ TTIP».
«Αυτές οι αντιδημοκρατικές διατλαντικές συμφωνίες θα ωφελήσουν κυρίως τους μετόχους των διεθνικών εταιριών και δημοσιονομικών γραφείων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των γυναικών, των νέων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα τη μεσαία τάξη», γράφει στην ιστοσελίδα της η βελγική οργάνωση «Stop TTIP» που ήταν μία από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας.
Αντίθετη ήταν η άποψη Ευρωπαίας Επιτρόπου:
«Οι συμφωνίες – TTIP και CETA- διευκολύνουν την εξαγωγή των προϊόντων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον στον Καναδά, όπου επιτεύχθηκε η συμφωνία. Είναι μια απάντηση στην οικονομική κρίση», υπερασπίστηκε των συμφωνιών στο βελγικό ραδιόφωνο RTL η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου