Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η ψηφοθηρία και οι πελατειακές σχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπλόκαραν την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων

Καθημερινά αποκαλύπτεται ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτε στη διακυβέρνηση είτε βρίσκονται στην εξουσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ. Οι υποσχέσεις και οι προεκλογικές δεσμεύσεις τους έχουν την ίδια μηδενική αξία. Αυτοί που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία φέρνοντας τα Μνημόνια και αυτοί που έταξαν την Ανατροπή τους για να μεταμορφωθούν σύντομα στους πιο αδυσώπητους Μνημονιακούς ακολουθούν ακριβώς την ίδια άθλια αστική πολιτική, με ρουσφέτια και συνδιαλλαγή.
Ιδιαίτερα στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί εδώ και χρόνια τεράστιο ζήτημα με τα εκατοντάδες άχρηστα στρατόπεδα και επανειλημμένα έχει ανακοινωθεί ο σχεδιασμός για το επιτακτικό κλείσιμο τους, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα και το προσωπικό.
Τελικά τίποτε δεν γίνεται καθώς ο Υπουργός Άμυνας και ηγέτης των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος όχι μόνο φοβάται το πολιτικό κόστος και συνδιαλέγεται, συνδιαμορφώνοντας την αμυντική πολιτική με εκπρόσωπους συντεχνιακών, κομματικών, τοπικιστικών οικονομικών συμφερόντων και τους διαπλεκόμενους Ιεράρχες, αλλά εκμεταλλεύεται τις Ένοπλες Δυνάμεις για να οικοδομήσει πατερναλιστικό προφίλ, επιδιώκοντας μεγέθυνση της πολιτικής απεύθυνσης του ακροδεξιού-εθνικιστικού κόμματος του.
Έτσι λοιπόν στα χαρτιά παραμένει το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ «Νέας Δομής Δυνάμεων 2013-2027», παρά τις σχετικές εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αξίζει να μελετήσουμε προσεκτικά τα όσα τονίζει η πρόσφατη αρθρογραφία.
Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην Πολεμική Αεροπορία αφορούν στην αναστολή λειτουργίας του 1ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των ελεγκτών αεράμυνας στις υπερσύγχρονες υπογειοποιημένες εγκαταστάσεις του Bunker «ΔΙΑΣ» στο Κουτσόχερο Λάρισας, την αναστολή λειτουργίας του 1ου Σταθμού Αναφοράς στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης και τη μεταφορά προσωπικού και υλικών στην 1η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης του Διδυμοτείχου αλλά και τη μετεγκατάσταση της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης από την 113ΠΜ στην 112 ΠΜ, που πλέον επιχειρεί με μόλις 7 αεροσκάφη CL-415.
Σημειώνεται, ότι από το 2010, μετά και τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού του ΓΕΑ, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έκρινε πως επιχειρησιακοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν την συγκέντρωση του συνόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε μία Μοίρα στην 112ΠΜ/Ελευσίνα, απόφαση που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Αντίστοιχες αντιδράσεις συναντά και η απόφαση του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά της 61 Μονάδας Επιστράτευσης από τα Φάρσαλα στη Λάρισα μέχρι το τέλος του 2017 για λόγους ασφαλείας και μείωσης του κόστους, αφού η διατήρηση και συντήρηση των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει καταστεί πλέον δυσβάστακτη. Παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση για το κλείσιμο του στρατοπέδου έχει ληφθεί από το 2012, αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε με τις δημοτικές αρχές να απειλούν σήμερα ακόμα και με αποκλεισμό των κεντρικών οδών της χώρας.
Εξωφρενική θεωρείται και η στάση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος προσφάτως διέταξε «την εξέταση της δυνατότητας – σκοπιμότητας επαναλειτουργίας του 625 Μηχανοποιημένου Τάγματος Πεζικού ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης» στα Ιωάννινα, τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση του ΓΕΣ έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό επίπεδο.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές προσκείμενες στο υπουργικό περιβάλλον, οι πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες του ΓΕΣ το 2017 θα πέσουν για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες κάτω από το επίπεδο των 200 εκατομμύρια ευρώ όταν για την κάλυψη των αναγκών του απαιτούνται ετησίως 600 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ, στη «Νέα Δομή Δυνάμεων 2013-2027» προβλέπεται η συνέχιση λειτουργίας μόνο 9 Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (συγκεκριμένα των μεγάλης χωρητικότητας με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και σε κοντινή απόσταση από Στρατιωτικά Νοσοκομεία) αντί των 23 που βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι πρόσφατα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με το ΓΕΣ να εξοικονομεί 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από λειτουργικά κόστη.
Ενδεικτικό παράδειγμα των παρεμβάσεων ψηφοθηρικού χαρακτήρα στον αμυντικό σχεδιασμό είναι η περίπτωση του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Στρατόπεδο Βερσή της Άρτας, την εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής εκπροσώπου, από το οποίο αφαιρέθηκαν όλα τα είδη στρατωνισμού στα τέλη του 2013 με το ανάλογο κόστος για να επανέλθουν αργότερα και σήμερα να συνεχίζεται η λειτουργία του για όχι περισσότερους από 100 οπλίτες ανά ΕΣΣΟ.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν πρόσφατα και στην Καλαμάτα. Μπορεί η Δημοτική Αρχή να πνίγει την πόλη με την πρώτη νεροποντή εξαιτίας των ιεραρχήσεων και των πολιτικών της επιλογών αλλά η παραμονή σε λειτουργία του ΚΕΝ Καλαμάτας δόθηκε με όρους η μάχη των μαχών, με την συνηθισμένη κωλοτούμπα του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου να σηματοδοτεί την νίκη των τοπικών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ας σταματήσουν λοιπόν όλοι αυτοί, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δήμαρχοι-επιχειρηματίες-εκκλησία να μας λένε ότι για τα δεινά μας φταίει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, η Τρόικα και το ΔΝΤ, γιατί είναι συνυπεύθυνοι. Οι Υπουργοί Άμυνας Π.Καμμένος-Δ.Βίτσας το μόνο έργο που μπορούν να επιδείξουν είναι οι ολέθριες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα, με επικίνδυνες συνέπειες, καθώς μέσα και εγκαταστάσεις δεν συντηρούνται, ενώ μεταφέρουν συστηματικά το κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης στις πλάτες των ίδιων των φαντάρων. Παράλληλα, προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του μόνιμου προσωπικού τους οποίους εμπαίζουν καθώς εμφανίζουν τις πολιτικές τους αποφάσεις ως αποτέλεσμα εκβιασμού των δανειστών, ενώ συνεχίζουν να παίζουν την κολοκυθιά επιρρίπτοντας τις ευθύνες οι υπουργοί άμυνας στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και τούμπαλιν. Τέλος, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των αδικιών και την προσφορά ορισμένων παροχών στους στρατιωτικούς π/χ. εστίες, έρχονται να ξεπουλήσουν την κοινωνική περιουσία, προσφέροντας πρώην στρατόπεδα-φιλέτα γης για εμπορική-τουριστική χρήση στα γεράκια της Αγοράς και σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.       

Εμείς απαιτούμε να κλείσουν τώρα όλα τα άχρηστα στρατόπεδα και να αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο Άμυνας το κόστος της Υποχρεωτικής Στράτευσης.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου