Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία μπλόκαραν ψήφισμα του ΟΗΕ για την ‘κατεχόμενη Παλαιστίνη’


Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε, επίσης, και η Αυστραλία.
Την πρόταση ψήφισαν μόνο 8 από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, τη Κίνας και της Ιορδανίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Δημοκρατία της Κορέας και η Ρουάντα απείχαν.
Το ψήφισμα τελικά απορρίφθηκε, γιατί απαιτείται για την έγκρισή του εννέα ψήφοι και καμία αντίρρηση από τις χώρες που έχουν δικαίωμα βέτο.
Σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, το ψήφισμα δεν λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα του Ισραήλ και επιπλέον έχει ένα χρονοδιάγραμμα 12 μηνών για μια συνολική διευθέτηση της παλαιστινιακής- ισραηλινής διένεξης, προβλέποντας τη δημιουργία «ενός κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης».
Το ψήφισμα, ζητούσε ακόμη, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το τέλος του 2017, υπό την εποπτεία ενός ‘τρίτου’, η παρουσία του οποίου θα χρησίμευε ως εγγυητής της κυριαρχίας του νέου κράτους.
Το έγγραφο που κατατέθηκε επισημαίνει επίσης την ανάγκη μιας «πλήρους παύσης των δραστηριοτήτων εποικισμού των ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία κατέχονται από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι «πρόωρη και ατελής».
Στην πραγματικότητα το ανύπαρκτο κράτος της Παλαιστίνης ανακηρύχθηκε το Νοέμβριο του 1988 στο Αλγέρι.
Καταλαμβάνει εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Ως κράτος αναγνωρίσθηκε από 135 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. De Facto αναγνώριση ως κράτους έγινε το 2012 με έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου