Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πορεία κατάρρευσης για την ΕΑΒ παρά τις πολλές και ακριβές προσπάθειες στήριξής της

Η ΕΑΒ ένα βήμα πριν από τη διάλυση; Η πορεία των εσόδων της στους πρώτους 9 μήνες του 2016 δυστυχώς προκαλεί ανησυχία. Περίπου 20-22 εκατομμύρια ευρώ από τα 100 εκατομμύρια που έχουν προϋπολογιστεί έχουν εισπραχθεί. Το νούμερο αφορά τη περίοδο μέχρι τις 30 Μαίου. Ποιος πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα; Ίσως μόνο η διοίκηση που δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

To Militaire.gr έχει ασχοληθεί πολλές φορές με την ΕΑΒ, θεωρώντας ότι αν “πέσει” αυτό το “κάστρο” καταρρέει οριστικά η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η επιλογή μας αυτή έχει“κυνηγηθεί” με πολλούς τρόπους. Έχουμε θέσει μια σειρά ερωτημάτων στα οποία απάντηση δεν έδωσε κανένας. Η αγωνία και η σπουδή κάποιων ήταν και παραμένει να μην ασχολούμαστε με την ΕΑΒ. Από τον Μάϊο που ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε την κατάσταση της, τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εντυπωσιακή συρρίκνωση των εσόδων σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις πληρωμών προς του προμηθευτές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μόνοι που δείχνουν να ανησυχούν είναι οι εργαζόμενοι που φαίνεται ότι έχουν καταλάβει ότι το “ανεπανόρθωτο κακό” δεν θ΄ αργήσει.

Έχει συζητηθεί το θέμα της υστέρησης εσόδων σε κάποιο από τα διοικητικά συμβούλια που έχουν γίνει τελευταία; Τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας έχουν ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει στην ΕΑΒ; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μήπως έχουν δίκιο όσοι υποψιάζονται εδώ και καιρό ότι πάνε την ΕΑΒ για το “υπερταμείο”, από το οποίο κάποιοι θα την πάρουν πάμφθηνα;

Πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει καθόλου την προοπτική πώλησής της σε ιδιώτη με τη μέθοδο COSCO. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανείς που να έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλα ερωτήματα και προβληματισμό, μετά από τις πολύ μεγάλες προσπάθειες και υπερβάσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου, προκειμένου να βοηθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η προσπάθεια επιβίωσης της ΕΑΒ. Το πρόγραμμα επανεργοποίησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3 Orion προχώρησε και υπογράφτηκε με βασικό επιχείρημα την σωτηρία της ΕΑΒ. Επιχείρημα που ήταν πολύ πιο πειστικό ακόμη και από την επιχειρησιακή ανάγκη που επικαλείτο το ΠΝ για την επανεργοποίηση των αεροσκαφών που θα κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια στον Έλληνα φορολογουμενο. Η σκληρή κριτική που δέχτηκαν οι κυβερνήσεις που προχώρησαν και υπέγραψαν το πρόγραμμα των 500 εκατομμυρίων “εξουδετερώθηκαν” με το επιχείρημα της σωτηρίας της εταιρείας. Μπορεί πηγές από τη διοίκηση της εταιρείας να επισημαίνουν ότι απ΄ αυτό το ποσό η ΕΑΒ θα εισπράξει το πολύ 82 εκατομμύρια,αλλά ακόμη κι έτσι δεν είναι μικρή η ανάσα που θα μπορούσε να πάρει η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου