Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...Οταν ο Στρατός φτιάχνει αγροτικούς δρόμους

Η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα αναλάβει την αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου στους πληγέντες από τις πλημμύρες δήμους. Αυτό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο κανένας δεν είχε αντιδράσει για την στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και την προοπτική να αναλάβει αύριο ο Στρατός και άλλες αρμοδιότητες εκτός από τη διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας. 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν συμφώνησαν όλοι οι δήμαρχοι να ανατεθεί στο Στρατό το έργο της αποκατάστασης του αγροτικού δικτύου και αν οι τοπικοί άρχοντες προτιμούν να συνεργάζονται με λοχίες επειδή δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργολάβους. Δεν ξέρω επίσης αν θα ζητήσουν από το Στρατό να αναλάβει και τα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μείνουν στο ταμείο χρήματα για αναπλάσεις. Ξέρω όμως ότι σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη ο Στρατός περιορίζεται στο έργο της φύλαξης των συνόρων και ότι τα έργα κοινής ωφέλειας τα αναλαμβάνουν εξειδικευμένες δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Στον αντίποδα, σε όλα τα δικτατορικά ή ολιγαρχικά καθεστώτα ο Στρατός αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες υποκαθιστώντας επιχειρηματίες και δημοκρατικούς θεσμούς. 

Αυτό λοιπόν που με τρομάζει στην Ελλάδα είναι ότι σιγά - σιγά αρχίζουμε να θεωρούμε ως φυσιολογικά γεγονότα και καταστάσεις που νομίζαμε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στο συγκεκριμένο θέμα ο αφελής πίστευα ότι η ενεργοποίηση της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα προκαλούσε τουλάχιστον την αντίδραση του ΤΕΕ και των εργοληπτών. Πίστευα επίσης ότι θα αντιδρούσαν και τα Επιμελητήρια ζητώντας να διατεθούν πόροι στην τοπική οικονομία. Κάτω από προϋποθέσεις θα περίμενα να ξεσηκωθεί και η Αριστερά επειδή ο Στρατός αναλαμβάνει αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν. Τελικώς αποδεικνύεται ότι κανένας δε αντιδρά και ότι όλοι θεωρούν φυσιολογικό να ανοίγει αγροτικούς δρόμους ο Στρατός. Αύριο ο Στρατός θα κάνει ασφαλτοστρώσεις, μεθαύριο θα μαζέψει τις ελιές και σε ένα δυο μήνες (γιατί όχι) μπορεί να αναλάβει και τα δελτία ειδήσεων. Εχει κανένας αντίρρηση; 

Υ.Γ. Πριν τις ασφαλτοστρώσεις ο Στρατός καθαρίζει και παραλίες επειδή δεν μπορεί να το κάνει ο ιδιωτικός τομέας.

Θανάσης Λαγός

1 σχόλιο:

  1. σπαρτακε παραδεξουτο αμα αναλαβει η μομα τα εργα θα αντεξουν αμα τα αναλαβει ο εργολαβοσ στην καλιτερη θα αντεξουν ενα δυο μηνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή