Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ωραιόκαστρο: Η συνταξιούχος μαία που χαμήλωσε τις ξενοβοφικές... τσιρίδες [vid]

Εξαιτίας των αποφάσεων τριών συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολεία του Ωραιοκάστρου να κλείσουν την πόρτα των σχολείων σε προσφυγόπουλα, η (προσφυγική) πόλη της Θεσσαλονίκης έχει γίνει ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας. 
Στις ξενοφοβικές φωνές και τις προτροπές τύπου "νόμιμο δεν υπάρχει" έρχεται να απαντήσει εμφατικά μια συνταξιούχος μαία.
Μπορεί οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ωραιοκάστρου να έρχονται στο φως τις τελευταίες ώρες αλλά η υπόθεση δεν είναι τωρινή. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου όταν στο δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να μιλήσει η ΚΥΡΙΑ (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) Χρυρή Περπερίδου. Είναι συνταξιούχος μαία και μέσα σε σχεδόν τέσσερα λεπτά αποδόμησε κάθε επιχείρημα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ανάγκασε εκείνους που αρχικά άρχισαν να ουρλιάζουν, να σωπάσουν και να την ακούσουν. Το αν την κατάλαβαν, είναι άλλο θέμα...

Η συνταξιούχος μαία είπε το αυτονόητο: ναι, η κατάσταση είναι άθλια. Ναι, υπάρχουν προβλήματα. Αλλά η γκετοποίηση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Η γυναίκα αυτή πέρασε 25 χρόνια από τη ζωή της σε μια από τις καλύτερες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Όταν είπε πως «για όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα για τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσης ασθενειών, να σας πω ότι γίνονται με ένα καπάκι χλωρίνης σε έναν κουβά», το ακροατήριο (ειδικά μια γυναίκα) άρχισε να φωνάζει.

Αλλά εκείνη, συνέχισε απτόητη. Είχε κάτι να πει. Χρειαζόταν κάποιον να την ακούσει. Και τους έκανε να την ακούσουν. Στα λεπτά που ακολούθησαν και μέχρι να τελειώσει την τοποθέτησή της, κανείς δεν ξαναμίλησε. Κανείς δεν τη διέκοψε. Χαρακτήρισε τιμή της το ότι στη ζωή της φρόντισε ανθρώπους με σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και ασθενείς με AIDS.

Είπε επίσης ότι το να καλλιεργείς τον φόβο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Και την ανοησία επίσης. «Γιατί όταν δεν έχεις κριτήρια να δεις ένα σοβαρό πρόβλημα, καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα και σε παρασύρει η άγνοια ή η ημιμάθεια», τόνισε. Και σε αυτά στάθηκε, στην άγνοια των γονιών. Πέρα από «κάποια παραληρήματα φασισμού και ρατσισμού, τα οποία αφορούν κάποιους».

Η γυναίκα αυτή βρέθηκε στην Ειδομένη, στο Χέρσο και στα Διαβατά. Εκεί όπου, όπως είπε η κατάσταση «όντως είναι άθλια». Γιατί εκτός από τα ζητήματα στοιχειώδους υγιεινής υπάρχουν και θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς. «Αν κάνεις γκέτο, το πρόβλημα που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις θα έρθει να σε βρει στην πόρτα σου. Το γκέτο μόνο επιδεινώνει το πρόβλημα. Ούτε εντάσσει τον κόσμο, ούτε αμβλύνει αντιθέσεις ούτε λύνει το πρόβλημα», κατέληξε.

Και αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είπε, μια μέρα μετά από το δημοτικό συμβούλιο της 2ας Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος έχει καταγραφεί σε video να παρακινεί ούτε λίγο ούτε πολύ τους πολίτες να επιτεθούν σε πρόσφυγες! «Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες» ακούγεται να λέει. Και όταν ένας πολίτης Όταν ο πολίτης τον ρωτάει με ποιόν τρόπο και πόσο νόμιμα θα είναι αυτό, εκείνος τους απαντάει «νόμιμα δεν υπάρχει». Και όταν ο πολίτης του λέει: «άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;» Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ακούγεται να απαντά: «Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ».
Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το voria.gr και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις αν τα προσφυγόπουλα κάνουν μαθήματα στους χώρους του σχολείου! Είναι το τρίτο σχολείο όπου η ξενοφοβία κάνει την εμφάνισή της, μετά το 1ο και το 5ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου.
Ο Σύλλογος του 2ου δημοτικού σχολείου της πόλης αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «όχι» στη «χρήση των σχολείων μας από τα παιδιά μεταναστών-προσφύγων με τις παρούσες συνθήκες» και προειδοποιεί πως σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα προχωρήσει σε «μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα καταδείξουν την αντίδραση σε ήδη ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις ερήμην μας, καθώς και στην υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση του θέματος».

1 σχόλιο:

  1. Σαφώς και μια τέτοια αλλαγή είναι λάθος γιατί δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη έχουν άδικο και οι γονείς και οι κυβέρνηση αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά 2 παιδεία για αρχή άλλα δυο μετα σιγά σιγά δευτέρων οι βλακες οι υπεύθυνοι μουζαλας φιλης πολακης έπρεπε τα παιδεία από την πρώτη μέρα να τους εμβολιάζουν έχουν δίκαιο οι γονεις και πατανε σε αυτό εμβολιάστε τα παιδεία και ενταχτείτε σταδιακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή