Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η αλήθεια για τα ισοδύναμα που δεν νομοθετήθηκαν - Πόσα χάνουν τα στελέχη - ΠΙΝΑΚΕΣ


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Σε ισχύ τέθηκε από το περασμένο Σάββατο η διάταξη του νόμου 4389/2016 που ορίζει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια, για το 2017 και το 2018. 
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα συναρμόδια υπουργεία είχαν στείλει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 118 εκατομμυρίων που θα εξοικονομηθεί από τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων, κανένα μέτρο από αυτά δεν νομοθετήθηκε κι έτσι χάθηκε η καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο νόμος.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 236 του Ν.4389/2016 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι καθορίζονταν: "Αναστέλλεται από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των....Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα υπουργεία προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι 30.9.2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2017." 


Μέχρι την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, κανένα ισοδύναμο μέτρο δεν είχε νομοθετηθεί από όσα ενδεχομένως είχαν προταθεί κι έτσι όπως ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο από όλα τα συνοαρμόδια υπουργεία ορίζει, τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, ενώ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017. 

Ο λοχαγός ε.α. Ηλίας Νατσιούλας, ο οποίος είναι Απόφοιτος Οικονομικού ΣΣΑΣ αναλύει τιςαπώλειες που θα έχουν στο εισόδημα από 1-1-2017 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όποιο στέλεχος συμπληρώνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (1-1-2017 έως 31-12-2018) το χρόνο που απαιτείται για αλλαγή ΕΧΥ ή μισθολογικής προαγωγής ή και τα δύο μαζί δεν θα λαμβάνει τις κάτωθι αυξήσεις που φαίνονται στα παραδείγματα.

Ορισμένες κατηγορίες θα έχουν και πρόσθετη απώλεια που μπορεί να ανέλθει έως 113€ λόγω του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που δίνεται και αυτό συνάρτηση μισθολογικού βαθμού.

Όσοι θέλετε να δείτε πότε δικαιούστε μισθολογική προαγωγή ή αλλαγή ΕΧΥ διαβάστε την ανάρτηση ΕΔΩ



Βέβαια, υπάρχει τρόπος να μην ισχύσει αυτός ο νόμος. Σε αυτή την περίπτωησ η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει νέα ειδικά μισθολόγια και εφόσον αυτό συμβεί, τότε αυτομάτως δεν θα ισχύσει ο συγκεκριμένος νόμος, αφού θα αναφέρεται σε μισθολόγια τα οποία θα έχουν υποστεί αλλαγές.

Εδώ ωστόσο υπάρχει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, εάν δεν ισχύσουν οι μειώσεις από το παγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Η μείωση στα ειδικά μισθολόγια δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί από τους θεσμούς. Πουθενά επίσημα ή ανεπίσημα δεν έχει αναφερθεί ότι ζήτησαν οι θεσμοί σαν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης που περιμένουν για τις 10 Οκτώβρη, τη θέσπιση νέων ειδικών μισθολογίων.

Η κυβέρνηση φέρνει το θέμα των ειδικών μισθολογίων το αμέσως απόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα για να ξεπεράσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας,τις οποίες παρά τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να τις εφαρμόσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου