Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ερντογάν: Θα προχωρήσει σε «εκκαθάριση» της συριακής πόλης Μανμπίτζ από Κούρδους μαχητές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν» την πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν την Μανμπίτζ από την τρομοκρατική οργάνωση PYD. «Είτε θα αποσυρθούν και θα πάνε ανατολικά του Ευφράτη, είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» είπε ο Ερντογάν.
Το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και το ένοπλο τμήμα του, οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) θεωρούνται «τρομοκρατικές» οργανώσεις από την Άγκυρα η οποία επικρίνει την Ουάσινγκτον επειδή στηρίζει αυτές τις ομάδες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Εμείς το λέμε στους Αμερικανούς φίλους μας: τίθεται ζήτημα να αγωνιστούμε ενάντια στο Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ); Ελάτε, ας το κάνουμε μαζί. Δεν χρειαζόμαστε το PYD ή τις YPG», επέμεινε ο Ερντογάν.

Τον Αύγουστο η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τα σύνορά της, αλλά και για να εμποδίσει την ένωση των «καντονιών» της Αφρίν και του Κομπάνι που ελέγχονται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες. Τις τελευταίες ημέρες ο τουρκικός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον των YPG στη βόρεια Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου