Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Οι ναζί (ξανα)βγήκαν παγανιά

Το σπίτι του ναζιστή «Πολίτη του Ράιχ», όπου πυροβολήθηκαν τέσσερις αστυνομικοί - ο ένας θανάσιμα |EPA / DANIEL KARMANN

Νοσταλγούν την πάλαι ποτέ Γερμανική Αυτοκρατορία και την Πρωσία, θεωρώντας πως η Γερμανία παραμένει στα σύνορα των ναζί πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουν πως το κραταιό έθνος τους συνεχίζει να βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων συμμαχικών δυνάμεων.
Απορρίπτουν την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εναντίον της οποίας «θα εξακολουθήσουν να μάχονται», όπως καυχώνται στις ιστοσελίδες τους. Δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων, το Σύνταγμα, τους νόμους, τις υπηρεσίες του κράτους, τα δημόσια έγγραφα.

Αρνούνται να πληρώνουν φόρους και σπάνε τα νεύρα των Αρχών με βροχή δικαστικών αγωγών για ψύλλου πήδημα. Αυτοανακηρύσσουν μικρά «εθνικά εδάφη», βαφτίζοντάς τα κατά βούληση «Δεύτερη Γερμανική Αυτοκρατορία», «Ελεύθερο Κράτος της Πρωσίας» ή «Πριγκιπάτο της Γερμανίας».

Εκδίδουν δικές τους ταυτότητες και πινακίδες κυκλοφορίας. Δεν αποκηρύσσουν τη βία και στήνουν πυρήνες αυτόκλητων πολιτοφυλακών. Αυτοαποκαλούνται εύγλωττα «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger»).

Είναι οπλισμένοι και επικίνδυνοι.

Προχθές το απέδειξαν και πάλι. Ενας τέτοιος «πολίτης» άνοιξε πυρ κατά μονάδας της αστυνομίας που έκανε έφοδο στο σπίτι του σε πόλη της Βαυαρίας για να κατασχέσει 31 τουφέκια και πιστόλια, τα οποία κατείχε νόμιμα ως δήθεν κυνηγός αλλά οι τοπικές αρχές έκριναν πως ήταν ακατάλληλος να διαχειρίζεται.

Κι αφού ήταν ακατάλληλος, γιατί είχε αποκτήσει άδεια οπλοκατοχής, και μάλιστα για τόσο πολλά «σιδερικά», η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε; Με το εύλογο ερώτημα να πλανάται αναπάντητο, ο 49χρονος Βόλφγκανγκ Π. κατάφερε να τραυματίσει σοβαρά τέσσερις αστυνομικούς, πριν συλληφθεί.

Και η χθεσινή είδηση του θανάτου ενός εκ των ένστολων στο νοσοκομείο προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας σε (κανονικούς) πολίτες και πολιτικούς για τους άλλους «πολίτες» που ζουν ανάμεσά τους.

«Μέχρι πρότινος η γερμανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο από αυτό το κίνημα, ωστόσο μετά τις εξελίξεις η στάση της θα αλλάξει» έγραφε χθες η Deutsche Welle.

Πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του κρατιδίου του Βερολίνου περιέγραφε τους «Πολίτες του Ράιχ» ως «μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη γκάμα μικρών ομάδων και ατόμων, οι οποίοι πιστεύουν σε ένα ιδεολογικό συνονθύλευμα θεωριών συνωμοσίας, αντισημιτικών και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και συμπεριφέρονται ολοένα πιο επιθετικά εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα».

Η δράση τους βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας.
Κατακερματισμένοι

Η δε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος εκτιμά πως το φιλοναζιστικό μόρφωμα είναι ετερόκλητο και κατακερματισμένο προσφέροντας ιδεολογική στέγη σε αρκετές εκατοντάδες εξτρεμιστές, από «φευγάτους» -όπως αναφέρει η DW- που ζουν στον δικό τους κόσμο μέχρι ακραιφνείς ακροδεξιούς νοσταλγούς της Πρωσίας και του Γ’ Ράιχ.

Περιστατικά ένοπλης βίας από μέλη των «Reichsbürger» καταγράφονται όλο και συχνότερα τελευταία, με ορατή την απειλή από την κλιμακούμενη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε έντονη ανησυχία και προανήγγειλε μέτρα, χωρίς να τα προσδιορίσει.

Ο Βαυαρός ομόλογός του, Γιόαχιμ Χέρμαν, προειδοποίησε πως το μόρφωμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί ως μια «σύμπραξη παλαβών», προτείνοντας σε πρώτη φάση να επιβληθεί στα μέλη του καθολική απαγόρευση κατοχής όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου