REUTERS/FRED PROUSER
Ο Χέιντεν, ο οποίος είχε κάποτε καταγγελθεί από τους επικριτές του ως προδότης, είχε εκλεγεί αργότερα στη Βουλή και τη Γερουσία της Καλιφόρνια, όπου θήτευσε επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως μια προοδευτική φωνή σε θέματα όπως το περιβάλλον και η παιδεία.
Ο διάσημος αντιπολεμικός ακτιβιστής της δεκαετίας του 1960 Τομ Χέιντεν, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί για πάντα με την περιβόητη δίκη των Επτά του Σικάγο, με τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ.
Ο θάνατός επήλθε έπειτα από μακρά ασθένεια, δήλωσε η σύζυγός του Μπάρμπαρα Ουίλιαμς, σημειώνοντας ότι ο Χέιντεν είχε υποστεί εγκεφαλικό το 2015.
Ο Χέιντεν, ο οποίος είχε κάποτε καταγγελθεί από τους επικριτές του ως προδότης, είχε εκλεγεί αργότερα στη Βουλή και τη Γερουσία της Καλιφόρνια, όπου θήτευσε επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως μια προοδευτική φωνή σε θέματα όπως το περιβάλλον και η παιδεία. Ήταν ο μόνος από τους ριζοσπάστες κατηγορουμένους της δίκης των Επτά του Σικάγο που διακρίθηκε τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Παρέμεινε μια επίμονη φωνή κατά του πολέμου, ενώ υπήρξε και πολυγραφότατος συγγραφέας. Εκφωνούσε επίσης ομιλίες, στις οποίες υποστήριζε τη μεταρρύθμιση των πολιτικών θεσμών των ΗΠΑ.
Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι έπλεξε το εγκώμιο του Χέιντεν. «Έφυγε ένας πολιτικός γίγαντας και αγαπημένος φίλος. Ο Τομ Χέιντεν αγωνίσθηκε σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλον γνωρίζω γι' αυτά που πίστευε. Τομ, αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε ο κ. Γκαρσέτι στον λογαριασμό του στο Twitter.
Το 1960 ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συμμετείχε στο σχηματισμό των Φοιτητών για μια Δημοκρατική Κοινωνία (SDS), που είχε τότε στόχο την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στον αμερικανικό Νότο. Το 1962 άρχισε να συντάσσει τη Δήλωση του Πορτ Χιούρον με τις θέσεις του αναπτυσσόμενου τότε φοιτητικού κινήματος. Οι SDS και ο Χέιντεν είχαν πλέον σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο.
Το 1965 ο Χέιντεν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Βόρειο Βιετνάμ με μια αντιπροσωπεία που δεν είχε πάρει την άδεια των αμερικανικών αρχών γι' αυτό το ταξίδι. Το 1967 επέστρεψε στο Ανόι με μια άλλη ομάδα και οι Βορειοβιετναμέζοι ηγέτες του ζήτησαν να πάρει μαζί του πίσω στις ΗΠΑ τρεις αιχμαλώτους πολέμου.
Το 1968 βοήθησε να οργανωθούν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο, οι οποίες πήραν βίαιη τροπή και κατέληξαν στην περιβόητη δίκη των Επτά του Σικάγο. Ο Χέιντεν και τρεις άλλοι κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι πέρασαν σε άλλη Πολιτεία για να υποκινήσουν εξέγερση. Αργότερα οι καταδίκες τους ανατράπηκαν.
Με την οικονομική υποστήριξη της Φόντα, ο Χέιντεν μπήκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στην πολιτική αρένα της Καλιφόρνιας. Ίδρυσε την Εκστρατεία για Οικονομική Δημοκρατία και το 1982 εξελέγη στη Βουλή της Καλιφόρνιας. Το 1992 εξελέγη στη Γερουσία της Πολιτείας με πρόγραμμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και την προώθηση της παιδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου