Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Το Ενεργειακό ζήτημα φέρνει τη Βρετανία στα Βαλκάνια για κοινή άσκηση με την Αλβανία!

Το Βασιλικό Ναυτικό και δύναμη των Royal Marines βρίσκονται στην Αλβανία και “δίνουν τα φώτα τους” στις ΕΔ της Αλβανίας με αφορμή την άσκηση “Αλβανικός Λέοντας”. Η Βρετανία έχει στείλει τα πλοία HMS Ocean και HMS Bulwark .

Στην άσκηση συμμετέχουν 250 όλοι κι όλοι Αλβανοί. Γίνεται μια εβδομάδα μετά από την επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μάϊκλ Φάλον στα Τίρανα και επιβεβαιώνει όπως λέει το Λονδίνο την δέσμευσή του να συνεργαστεί στενά με την Αλβανία.
Ο Φάλον την περασμένη εβδομάδα από τα Τίρανα μίλησε για στενή συνεργασία Βρετανίας-Αλβανίας στις “προκλήσεις ασφαλείας στα Βαλκάνια”. 
Οι Βρετανοί πάντως έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την στρατιωτική συνεργασία με τα Τίρανα με την παρουσία τους στην άσκηση που διεξάγεται.
Στην οποία συμμετέχουν ελικόπτερα Chinook και Apache.
Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η συμμετοχή σ΄ αυτή την άσκηση αποδεικνύει την δυνατότητα που έχουν οι ΕΔ της Βρετανίας να αναπτύσσονται γρήγορα οπουδήποτε και αυτό ακούγεται μάλλον ως “καρφί” προς την ΕΕ η οποία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι μετά από το Brexit οι όποιες στρατιωτικές δυνατότητες είχε έχουν δραματικά μειωθεί. 
Στρατιωτικά η ΕΕ έχει ανάγκη το Λονδίνο κι αυτό θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά της.
Η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή στην άσκηση της Αλβανίας αναφέρει ότι αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς περιόδου εκπαίδευσης στη θάλασσα που κατέληξε στο “παράκτιο περιβάλλον της συμμάχου μας στο NATO, Αλβανίας”.
Με δυο λόγια η Βρετανία κάνει επίδειξη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων στους Ευρωπαίους για να τους υπενθυμίσει ότι παρά το Brexit την έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου