Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Μεταγωγικό πλοίο των ΗΑΕ καταστράφηκε από πύραυλο των Houthi στην Ερυθρά θάλασσα (Video)

Ταχύπλοο καταμαράν μεταγωγικό πλοίο των ΗΑΕ έπληξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς με πύραυλο C-802 τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι Houthi στην Ερυθρά θάλασσα ανοικτά της πόλης Mokha.

Πρόκειται για το πρώην αμερικανικό καταμαράν HSV-2 Swift το οποίο τον Ιούλιο του 2015 πωλήθηκε στην εταιρεία UAE National Marine Dredging Company και έκτοτε χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις του Στρατού των ΗΑΕ στην Υεμένη.
Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2015 για την μεταφορά των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που τα ΗΑΕ ανέπτυξαν στην Υεμένη.

Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Masirah το πλοίο επλήγη από κατευθυνόμενο πύραυλο ανοικτά της πόλης Mokha κα καταστράφηκε. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν το πλοίο μετέφερε την ώρα που χτυπήθηκε προσωπικό ή στρατιωτικό υλικό. Το πληρωμά του αποτελείτο από 35 άτομα ενώμπορούσε να μεταφέρει 107 στρατιώτες.

Το καταμαράν HSV-2 Swift έχει μήκος 98 μέτρα πλάτος 27 μέτρα εκτόπισμα 1695 τόνους μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους και να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα πλεύσης 30 κόμβους.

Η εμβέλεια του είναι 3.500 ναυτικά μίλια και μπορεί να μεταφέρει φορτίο συνολικού βάρους 615 τόνους. Το πλοίο υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό υπο καθεστώς ενοικίασης μεταξύ 2003-2013 και αμέσως μετά επιστράφηκε στην εταιρεία που το ναυπήγηση την Incat στην Τασμανία της Αυστραλίας.

Η εταιρεία αφού ολοκλήρωσε σειρά εργασιών επισκευής και αναβάθμισης των δυνατοτήτων του πλοίου το πούλησε τελικά στην UAE National Marine Dredging Company η οποία αξιοποίησε άμεσα το πλοίο στις επιχειρήσεις στην Υεμένη το Καλοκαίρι του 2015.

Ο πύραυλος C-802 είναι κινεζικής κατασκευής και αποτελούσε μέρος του οπλοστασίου του Ναυτικού της Υεμένης. Μετα την έναρξη του πολέμου αριθμός πυραύλων αυτού του τύπου μεταφέρθηκαν από τα πλοία σε εκτοξευτές επί οχημάτων και χρησιμοποιούνται απο τους Houthi ως επάκτια πυραυλικά αντιπλοικά συστήματα.

Το κινεζικό βλήμα έχει εμβέλεια 120 χλμ και φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 165 κιλών. Ο βασικός αισθητήρας του βλήματος είναι ένα ενεργό ραντάρ το οποίο ενεργοποιείται στην τελική φάση της πτήσης.

Το πλοίο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε, αποτελώντας την δεύτερη απώλεια του πολέμου της Αραβικής συμμαχίας κατά των Houthi στην Υεμένη μετα την καταστροφή ενός πλοίου της Σ. Αραβίας στα στενά του Bab-el-Mandeb το 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου