Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

S-300 στη Συρία

AP Photo/Ivan Sekretarev, file
Συντάκτης: efsyn.gr
Ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία η Μόσχα επιβεβαιώνοντας με ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης, την αποστολή πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 για την «προστασία των ρωσικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Ταρτούς» αλλά και των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι αναστέλλει τις επαφές με τους Ρώσους για την Συρία.
Η ανάπτυξη του συστήματος προστίθεται στους αμυντικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-400 και σε άλλα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη βάση Hemeimeem κοντά στη πόλη Λατάκια. 

Η κίνηση ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά την δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι αναστέλλει τις διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας και των ανελέητων βομβαρδισμών που ακολούθησαν στο Χαλέπι από καθεστωτικά και ρωσικά αεροσκάφη.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων, σχολιάζει το Associated Press, η ανάπτυξη των S-300 έχει στόχο να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στην Ουάσιγκτον. 

Οι S-300 είναι ένα εξελιγμένο σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει εχθρικά αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ σε απόσταση έως και 250 χιλιόμετρα, επομένως μπορεί να καλύψει πολλές περιοχές της Συρίας μαζί με την Ταρτούς. 

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Igor Konashenkov προσπάθησε να υποβαθμίσει την ανάπτυξη του συστήματος υποστηρίζοντας ότι «οι S-300 είναι αποκλειστικά αμυντικό σύστημα και δεν απειλεί κανέναν. Δεν καταλαβαίνουμε», είπε, «γιατί ανησυχούν τόσο τους Δυτικούς συναδέλφους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου