Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Καταγγελία για σκανδαλώδη στρατολόγηση 17χρονων

Παρότι η γερμανική Βουλή έχει συμφωνήσει στη διεθνή πρωτοβουλία για καθιέρωση της κατώτατης ηλικίας στρατολόγησης νέων στις ένοπλες δυνάμεις στα 18 έτη, ο γερμανικός στρατός εξακολουθεί να στρατολογεί 17χρονα παιδιά και μάλιστα χρησιμοποιώντας ελκυστική διαφήμιση. 

Την καταγγελία αυτή έκανε χθες στην Μπούντεσταγκ η Αριστερά, καταγγέλλοντας την πρακτική στρατολόγησης ανηλίκων ως «σκανδαλώδη», που δίνει προτεραιότητα στα στρατιωτικά συμφέροντα έναντι της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων.
Μάλιστα όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, από το 2011 έως σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανήλικων νεοσυλλέκτων, από 689 σε 1.576 τον χρόνο. 

Συνολικά το τρέχον έτος οι νεοσύλλεκτοι ανέρχονται σε 21.000. Η γερμανική αντιπολίτευση στηρίζει τα επιχειρήματά της στην παγκόσμια καμπάνια «Straight 18» («Απευθείας 18»), την οποία ξεκίνησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις για να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση παιδιών σε στρατούς, όπως γίνεται ακόμη σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Πρόκειται για ένα κενό που υπήρχε στη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που όριζε ηλικία στρατολόγησης τα 15 έτη. Με την καμπάνια «Straight 18» όλες οι δυτικές χώρες αποδέχτηκαν να καθιερώσουν τα 18 έτη και μάλιστα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θεωρεί τη χρήση ανηλίκων στον στρατό ως έγκλημα πολέμου. Η Γερμανία δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με τη νέα συμφωνία, αν και δεν χρησιμοποιεί ανηλίκους στις διεθνείς αποστολές.

Το υπουργείο, δε, αφιερώνει σημαντικά κονδύλια για διαφημίσεις που στοχεύουν ειδικά στους ανηλίκους, παρουσιάζοντας τη θητεία ως... περιπετειώδεις διακοπές. Μια σειρά ταινιών στο YouTube, με τη χορηγία του υπουργείου, φέρει τον τίτλο «Οι νεοσύλλεκτοι» και στο τρέιλερ αναφέρεται μεταξύ άλλων «από τον Νοέμβριο θα παίζουμε πλέον έξω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου