Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Σοκ από το πλούτο Ουκρανών πολιτικών στη χώρα με μέσο μισθό 200 δολάρια

Πανάκριβα κρασιά, μεγάλα κομμάτια γης, διαμαντένια κοσμήματα, ελβετικά ρολόγια… είναι μερικά μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν Ουκρανοί πολιτικοί, προκαλώντας σοκ στους ψηφοφόρους τους.

Μεταρρύθμιση κατά της διαφθοράς αναγκάζει τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας να δηλώσουν σε διαδικτυακή φόρμα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κάτι που αποκαλύπτει το χάσμα ανάμεσα στους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους τους, σε μία χώρα με μέσο μισθό που μετά βίας ξεπερνά τα 200 δολάρια.
Κάποιοι δήλωσαν εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Αλλοι, στόλους πολυτελών αυτοκινήτων, ακριβά ελβετικά ρολόγια, διαμαντένια κοσμήματα και μεγάλα κομμάτια γης, σύμφωνα με το Reuters, που συγκέντρωσε στοιχεία από τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.
Τι δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Βολοντιμίρ Γκρόισμαν δήλωσε ότι μαζί με τη σύζυγό του έχουν συνολικά 1,2 εκατ. δολάρια και 460.000 ευρώ σε μετρητά και μία συλλογή πολυτελών ρολογιών. Ο πρώην επιχειρηματίας δεν είναι ο μόνος που προτιμά να κρατά τα χρήματά του εκτός του τραπεζικού συστήματος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τις δηλώσεις, τα 24 μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν συνολικά σχεδόν 7 εκατ. δολάρια μόνο σε μετρητά. Τα αδέλφια Μπόνταν και Γιάροσλαβ Ντίμπνεβιτς έχουν πάνω από 26 εκατ. δολάρια, επίσης μόνο σε μετρητά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Πάβλο Πετρένκο, δήλωσε καταθέσεις 1 εκατ. δολαρίων και επιπλέον 500.000 δολάρια σε μετρητά. Ο ίδιος δικαιολόγησε την απόφαση των κυβερνητικών αξιωματούχων να έχουν τα χρήματά τους εκτός τραπεζών, επικαλούμενος έλλειψη εμπιστοσύνης.

«Στις χώρες της ΕΕ φαίνεται μη πολιτισμένο να έχουν μετρητά οι άνθρωποι. Ομως συνδέεται με το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να τα πηγαίνει καλύτερα. Είναι ένα πρόβλημα για πολλούς Ουκρανούς, που έχασαν τις οικονομίες τους που είχαν στις τράπεζες», δήλωσε.

Σοκ προκαλεί στους Ουκρανούς όμως και ο πολυτελής τρόπος ζωής πολλών πολιτικών, που αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων τους. «Δεν μπορώ να φανταστώ Ευρωπαίο πολιτικό που επενδύει χρήματα σε συλλογή κρασιών, στην οποία ένα μπουκάλι κοστίζει πάνω από 10.000 δολάρια», δήλωσε στο Reuters ο Βιτάλι Σαμπούνιν, επικεφαλής του μη κυβερνητικού Κέντρου κατά της διαφθοράς.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μικαΐλ Ντόμπκιν δήλωσε μεταξύ άλλων 1.780 μπουκάλια κρασιού και ένα παλιό αντίγραφο του μυθιστορήματος «Αννα Καρένινα», το οποίο αξίζει τουλάχιστον 5.500 δολάρια.

Ο Ρόμαν Νασίροφ, επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι μαζί με τη σύζυγό του κατέχουν ελβετικά ρολόγια, διαμαντένια κοσμήματα, γούνες, ακριβά πορσελάνινα και κρυστάλλινα σερβίτσια, μετρητά σε ευρώ και δολάρια αξίας 2,2 εκατ. δολαρίων. Ο Ολεχ Λιάσκο, του Ριζοσπαστικού κόμματος, νοικιάζει ακίνητο στην πιο ακριβή περιοχή του Κιέβου, ενώ η οικογένειά του έχει πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά.

Οι δηλώσεις αποκαλύπτουν όμως και τα χόμπι πολλών πολιτικών. Ο Ιχόρ Χρίνιβ έχει μία συλλογή νομισμάτων, από τον 14ο αιώνα, και έργα τέχνης. Ο Ιχόρ Μοσίτσουκ δήλωσε πολλά όπλα αντίκες, ανάμεσά τους και ένα στιλέτο των SS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου