Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Όξυνση του ανταγωνισμού Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας: συμφωνία έρευνας διάσωσης οι μεν, ξαναβγάζουν το «Μπαρμπαρός» για έρευνες ανοιχτά της Κύπρου οι δε!

Ενώ κυβέρνηση-ΜΜΕ-Ακροδεξιά και καθεστωτική αριστερά επιχειρούν εντελώς παραπλανητικά να ερμηνεύσουν την σύγχρονη ένταση στην περιοχή προβάλλοντας με μονοδιάστατο τρόπο την Τουρκική προκλητικότητα και επεκτατισμό, ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες  της σύγκρουσης.
Ανάμεσα σε επικίνδυνες αστικές τάξεις που κοντράρονται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη έως την Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αναβαθμίσουν τον ιμπεριαλιστικό τους ρόλο, να ελέγξουν και εκμεταλλευτούν πηγές και δρόμους ενέργειας και εμπορίου γεωστρατηγικής σημασίας, με δηλωμένο το ενδιαφέρον των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Στο κέντρο των αποφάσεων όλων το ενεργειακό ζήτημα!
Η κάθε αστική τάξη και το κράτος της ρίχνουν νερό στο μύλο της έντασης, επιχειρώντας διαμέσου συγκεκριμένων κινήσεων και συμμαχιών να βελτιώσουν της θέση τους ώστε να διεκδικήσουν από καλύτερες θέσεις να εξασφαλίσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Ενώ λοιπόν οι συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτημα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη φάση και το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών –υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, FIR, εναέρια-θαλάσσια σύνορα κλπ.- είναι ανοικτά και αποτελούν αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης, το ελληνικό και ελληνοκυπριακό αστικό κατεστημένο διεξάγει ασκήσεις και υπογράφει συμφωνίες τέτοιες που δημιουργούν συγκεκριμένα δεδομένα σε όλα τα ανοικτά μέτωπα.    
Έτσι λοιπόν, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η άσκηση Έρευνας - Διάσωσης «Σαλαμίς 01/16» Κύπρου και Ελλάδος με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της ΕΦ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης "Προμηθεύς" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σενάριο της άσκησης, αφορούσε σε "Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα" και τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας - Διάσωσης "Νέαρχος" για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιλάμβανε επιχειρήσεις έρευνας για εντοπισμό και διάσωση ναυαγού στη θάλασσα, καθώς και προσνηώσεις - απονηώσεις ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς επί του ελληνικού πλοίου για εκτέλεση επιχείρησης αεροδιακομιδής τραυματία. Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την δεύτερη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2016, σε θέματα Έρευνας - Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος. 
Οι εν λόγω ασκήσεις εννοείτε ότι εντάσσονται σε πολύ ευρύτερους σχεδιασμούς. Απόδειξη αποτελεί η επικύρωση την Τρίτη 25/10 με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης. Η συμφωνία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζει «τις ενέργειες ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΔΣ για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση» που ισχύει από το 1979. Ρυθμίζει την οριοθέτηση των αντίστοιχων περιοχών Έρευνας και Διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως σημειώνεται, δεν θίγονται οι θέσεις των δύο χωρών σε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η περιοχή συμπίπτει με εκείνη της παροχής πληροφόρησης πτήσεων, το λεγόμενο FIR Αθηνών από τη μια και το FIR Λευκωσίας από την άλλη. 
Όμως η ελληνική αστική πολιτική έχει και συνέπεια και συνέχεια. Η εναλλαγή στην εξουσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επηρέασε στο ελάχιστο την προώθηση των μεγαλοϊδεατικών σχεδιασμών της άρχουσας τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως φυσικά δεν άλλαξε στο ελάχιστο την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική.
Και αυτό αποκαλύπτει το άρθρο του Λ.Λιγουριώτη με τίτλο "Όλη η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για την έρευνα και διάσωση-Τι προβλέπει τι σημαίνει" στις 15.10.2014 
Ο αρθρογράφος τονίζει το σαφές πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν τα "Δύο Ελληνικά Κράτη της Μεσογείου", καθώς είναι ολοφάνερο ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τις επιδιώξεις καθορισμού ΑΟΖ!
Διαβάζουμε λοιπόν:

"Η Συμφωνία, που όπως είναι γνωστό υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας κκ Ε. Βενιζέλου και Γ. Κασουλίδη, αποτελεί , πέραν της λειτουργικής της διάστασης όσον αφορά την αντιμετώπιση ατυχημάτων σε καλύτερες συνθήκες, ένα σαφές πολιτικό μήνυμα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου προς κάθε κατεύθυνση, ενόψει της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών.

Αυτή είναι μια από τη σειρά ενεργειών που προετοιμάζονται και θα γίνουν στην κατεύθυνση της συνεργασίας, όπως αρμόζει μεταξύ δυο γειτονικών αδελφικών κρατών, που κινούνται στην ενιαία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης>>, όπως είπε ο Έλληνας Αντιπρόεδρος".


Αυτές είναι επομένως οι αιτίες και τα πραγματικά επίδικα του εντεινόμενου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Το ελληνικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το Ελληνοκυπριακό πρότυπο ενεργειών-συμμαχιών-συμφωνιών για τον καθορισμό ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ενέργειας. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που τους φέρνει σε αντιπαράθεση όχι μόνο με τους τοπικούς ανταγωνιστές, αλλά και με την Ρωσία του Πούτιν, καθώς εμπλέκονται στα σχέδια περιορισμού της ρωσικής ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη! 
Ανάλογης προκλητικότητας είναι και οι κινήσεις του ολοκληρωτικού καθεστώτος Ερντογάν, καθώς σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), Μπεσίμ Σισμάν, ενώ οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στην κορύφωσή τους. «Θα μπορούμε να ανοίξουμε γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου στην Μεσόγειο». «Την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα κάνουμε και πάλι σημαντικές σεισμικές εργασίες με το πλοίο Μπαρμπαρός ανοιχτά της Κύπρου. Η αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών που κάναμε προηγουμένως συνεχίζονται με ταχύτητα», δήλωσε ο κ. Σισμάν και πρόσθεσε ότι «θα μπορούμε να ανοίξουμε γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου στην Μεσόγειο. Αλλά ασφαλώς επειδή οι θαλάσσιες επενδύσεις στοιχίζουν ακριβά είναι φυσικό να περιμένουμε τις τιμές πετρελαίου να διορθωθούν για να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία». Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου επομένως είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας που τιθασσεύει τον ανταγωνισμό τους! 
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Ο εργαζόμενος λαός δεν έχει κανένα εθνικό συμφέρον. Δεν έχουμε κανένα κοινό-εθνικό συμφέρον με το Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη-Λάτση- Energean Oil & Gas και τα κόμματα τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, ο φαντάρος έχει συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, εργατικές ανάγκες και δικαιώματα που για να ικανοποιήσει πρέπει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να Ανατρέψει τα Μνημόνια και να διαλύσει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Απαιτείται επομένως η ένταση της συνεργασίας και της κοινής πάλης των λαών σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο. 

Η συμβολή όλων στην συγκρότηση ενός Μαζικού και Μαχητικού Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό, ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό.  

Για το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής.

Για να μετατρέψουμε την Απειλή θυσίας μας στην σύρραξη μεταξύ των αστικών κρατών Ελλάδας-Τουρκίας, σε Απειλή Επαναστατικής Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής τους, με κοινό αγώνα Τούρκων και Ελλήνων εργαζομένων.
Από αυτή την σκοπιά έχει τεράστια σημασία η αντιπολεμική πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που καλεί σε κοινή πάλη Έλληνες-Τούρκους-Κύπριους φαντάρους ενάντια στους πολέμους και τους ανταγωνισμούς τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 

Diktiospartakos.blogspot.com

diktiospartakos@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου