Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Τι συμφώνησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να εκδιωχθεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη Μάνμπιζ, είπε η Άγκυρα στον επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Τζόζεφ Ντάνφορντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα την Κυριακή, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.
Έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε ότι η χρήση μη αραβικών δυνάμεων για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό του στη Συρία, τη Ράκα, δεν θα συμβάλει στην ειρήνευση της περιοχής.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και στις οποίες σημαντικό κομμάτι είναι η YPG, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι ξεκίνησαν μια επιχείρηση για την απώθηση του ΙΚ από τη Ράκα.

Ο Στρατηγός Joe Dunford (Τζόσεφ Ντάνφορντ), συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην έδρα του Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα χθές.
"Ο συνασπισμός και η Τουρκία θα εργαστούν από κοινού για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την κατάληψη και την απελευθέρωση της Ράκα" δήλωσε ο Ντάνφορντ τις συναντήσεις του. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον της λεγόμενης πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη αρχίσει, ακόμη και την στιγμή που επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας συνεχίζονται στην Μοσούλη στο Ιράκ.

Ο Ντάνφορντ δήλωσε οτι συναντήθηκε με τον Ακάρ για να συντονίσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών εναντίον του ΙΚ στην Raqqa, την επιχείρηση στη Μοσούλη μεταξύ άλλων. "Προφανώς, ως στενοί σύμμαχοι, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θέλουμε το ίδιο σε κάποια δύσκολα θέματα", είπε.

Οι Συριακές Δημοκρατικών Δυνάμεις υπήρξαν μια ανησυχία για την Τουρκία από την έναρξη τους πέρυσι. Αρχικά αποτελούνταν κυρίως απο κούρδους, είναι τώρα πολυεθνικές και επιδιώκουν ενεργά τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ στην Ράκα. 
"[Οι SDF] κινούνται νότια για να απομονώσουν τον εχθρό που είναι στην περιοχή της Ράκα και στην Ίδια την Ράκα," είπε ο Ντάνφορντ. «Είμαστε πάντα διαφημίζονται ότι η φάση απομόνωση πρόκειται να πάρει μήνες."

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις θα διασφαλίσουν οτι οι δυνάμεις του ΙΚ που βρίσκονται στη Μοσούλη δεν μπορούν να ενισχύουνι τις δυνάμεις του ΙΚ στη Ράκα, και ότι η δύναμη στην Ράκα δεν μπορεί να διεξάγει εξωτερικές δράσεις "στην Τουρκία, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Ντάνφορντ. "Θα περιορίσουμε την κυκλοφορία τους τώρα, ακόμη και καθώς εργαζόμαστε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που είναι πιο βιώσιμο για την ανακατάληψη της Ράκα."

Η συνάντηση ενίσχυσε την υπόσχεση ότι ο συνασπισμός δεν θα προχωρήσει στην κατάληψη της Ράκα "χωρίς την ενσωμάτωση των Τούρκων και την δική τους οπτική στα σχέδια μας", δήλωσε ο Ντάνφορντ.

Οι ΗΠΑ και Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός και το προσωπικό των ΗΠΑ θα τοποθετηθούν στην Άγκυρα, στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Ο αξιωματικός θα δίνει αναφορά στο διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Στρατηγό Joe Votel. Ο αξιωματκό θα ειναι το σημείο επαφής για την κοινή Task Force που επιχειρεί ενάντια στο ΙΚ. "Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα αυτό με τους Τούρκους συμμάχους μας," δήλωσε ο Ντάνφορντ.

Η Στρατηγός χαρακτήρισε τις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως εξαιρετικές. 

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες Κυριακή την Άγκυρα, καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να ισορροπήσει την υποστήριξή της προς τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Τουρκία και τις κουρδοσυριακές δυνάμεις που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από την Ουάσινγκτον.

Πηγή: Reuters/US Department of Defense

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου