Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Συρία - Ράκα: Ξεκίνησε η επιχείρηση "Οργισμένος Ευφράτης" για την εκδίωξη των τζιχαντιστών

Σε εξέλιξη είναι οι πρώτες επιχειρήσεις για την απομόνωση της Ράκα, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη Ράκα για να προετοιμάσουμε μια επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης", είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Λίγο νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε η επιχείρηση "Οργισμένος Ευφράτης" για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία.Ανέφερε μάλιστα ότι έχει συστήσει ένα κέντρο διοίκησης ώστε να συντονίζει τις ενέργειές του με τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, που ξεκίνησε σήμερα την επίθεση για την απελευθέρωση της Ράκα, του προπυργίου των τζιχαντιστών στη Συρία, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποκλειστεί η Τουρκία από την επιχείρηση αυτή.

"Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τον διεθνή συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) ότι δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος" για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση "Οργισμένος Ευφράτης", τόνισε ένας εκπρόσωπος του αραβοκουρδικού συνασπισμού, ο Ταλάλ Σέλο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα επεκταθούν μέχρι τη Ράκα.
Εξάλλου, οι SDF κάλεσαν όλους τους πολίτες της Ράκα να μην συχνάζουν σε σημεία όπου συγκεντρώνονται οι τζιχαντιστές του ΙΚ και απηύθυναν έκκληση στους αμάχους να προσπαθήσουν να φτάσουν σε "απελευθερωμένα εδάφη".

Ο Σέλο είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις στη Ράκα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: αρχικά θα απελευθερωθεί η ομώνυμη επαρχία, ώστε να απομονωθεί η πόλη, και κατόπιν η ίδια η πόλη. Όπως είπε, ο συνασπισμός έχει ήδη παραδώσει στις SDF όπλα και εξοπλισμό, όπως αντιαρματικά όπλα. Προειδοποίησε όμως ότι "η μάχη δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν επιχειρήσεις ακριβείας" καθώς "το ΙΚ θα υπερασπιστεί το προπύργιό του αφού ξέρει ότι η απώλεια της Ράκα σημαίνει το τέλος του στη Συρία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου