Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το Ηράκλειο... καβάλα στα F-16

Από τον... «πάγκο» που είχαν στήσει οι πιλότοι στην προηγούμενη επίδειξη
Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Με επικίνδυνους ελιγμούς και εθνικοπατριωτική διάθεση «πανηγυρίζει» για τον πολιούχο Άγιο Μηνά η πρωτεύουσα της Κρήτης. Για την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου προετοιμάζεται επίδειξη με χαμηλές πτήσεις F-16 στην παραλία του Καράβολα. Το νέο «έθιμο», που φαίνεται να καθιερώνεται από το 2014, όταν συνέβη για πρώτη φορά το σχετικό... event, προκαλεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης στους κατοίκους της πόλης.
Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς» (F-16 Demo Team). Σε ρόλο συνδιοργανωτή θα βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου, υποστηρίζοντας την ομάδα των πιλότων και παρέχοντας μικροφωνική και σχετικό εξοπλισμό για τη γιορτή που θα στηθεί στην παραλία.

Λέγοντας γιορτή προφανώς εννοούν τον πάγκο, περίπου λαϊκής, που στήνουν οι ίδιοι οι πιλότοι για να πουλάνε αναμνηστικά σουβενίρ της Πολεμικής Αεροπορίας, κονκάρδες και σήματα με τα διακριτικά Hellenic Air Force, ενώ θα υπάρχει και ασύρματη σύνδεση με τον πιλότο ο οποίος θα μιλήσει στα συγκεντρωμένα πλήθη από το κόκπιτ.

Προφανώς η επιλογή του «πανηγυρισμού» της πόλης σηκώνει πολλή συζήτηση και έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και επικριτές, καθώς ξαφνικά ο εορτασμός στο Ηράκλειο αποκτά εντελώς μιλιταριστικό χαρακτήρα, παραμερίζοντας άλλες πτυχές, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση κτλ.

Στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, οι υποστηρικτές της επίδειξης μιλούν για «αίσθημα υπερηφάνειας» του λαού της Κρήτης που αποδεικνύεται και από τις εκατοντάδες (;) ανθρώπων οι οποίοι συγκεντρώνονται στον χώρο της εκδήλωσης για να θαυμάσουν τους επικίνδυνους ελιγμούς.

Μιλούν για μηδαμινό κόστος, αφού τα 10.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης του F-16 θα δαπανούνταν έτσι κι αλλιώς εφόσον προβλέπονται για την εκπαίδευση των πιλότων.

Επιχείρημα που μοιάζει λίγο σαν να λες ότι αν υπάρχει περίσσευμα από τα λειτουργικά έξοδα των χειρουργείων θα ήταν λογικό να γίνουν και μερικές «demo» εγχειρήσεις σε υγιείς κατοίκους.

Ευχαριστίες προς την Πολεμική Αεροπορία για το θέαμα που θα προσφέρει στους μικρούς και μεγάλους Ηρακλειώτες εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ενώ για το θέμα του κόστους απαντά πως η περιφερειακή ενότητα θα δαπανήσει μόλις 800 ευρώ για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Για τη συγκεκριμένη ημέρα πάντως η περιφέρεια δεν έχει ανακοινώσει καμία άλλη δράση.

Δεν θα γίνουν, για παράδειγμα, με την ευκαιρία του εορτασμού του πολιούχου, περιηγήσεις σχολείων στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, ώστε να μάθουν οι μικροί Ηρακλειώτες την αξία τους και να μη γράφουν ΟΦΗ και Εργοτέλης πάνω στους βυζαντινούς τοίχους όταν μεγαλώσουν.

Δεν θα δοθεί χώρος και χρόνος σε ομάδες δημιουργικών ανθρώπων από το Ηράκλειο να οργανώσουν πολιτιστικές, ιστορικές ή άλλες εκδηλώσεις ώστε να «πανηγυρίσει» πραγματικά η πόλη. Μόνο τα F-16 θα απολαύσουμε να «σκίζουν» τους αιθέρες του Ηρακλείου.
Κόλλημα με την ταχύτητα


Η αφίσα της εκδήλωσης με τα F16 στο Ηράκλειο | 

Βεβαίως ίσως δεν θα έπρεπε να περιμένει και περισσότερα κανείς, όταν η προηγούμενη συνδιοργάνωση εκδήλωσης που ανέλαβε η περιφέρεια ήταν το Ράλι Κρήτης, στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

Εκεί ακριβώς, στον δρόμο με τα δεκάδες δυστυχήματα από υπερβολική ταχύτητα, εκεί θεώρησε η περιφέρεια πως δίνει το σωστό μήνυμα συν-διοργανώνοντας... ράλι.

Την προσεχή Παρασκευή ο πήχης και η ταχύτητα ανεβαίνουν ακόμα ψηλότερα, αφού από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα πάμε στα... F-16.

Σε τοπικό επίπεδο, ανοίγοντας τον διάλογο για το συγκεκριμένο event πέφτεις πολύ συχνά πάνω σε υπερ-πατριωτικές φωνές και η ανταλλαγή επιχειρημάτων σταματά συνήθως στην προειδοποίηση ότι αν δεν πετάξουν τα ελληνικά F-16 πάνω από το Ηράκλειο θα πετάξουν τα τουρκικά.

Οσο για τους χαρακτηρισμούς εις βάρος όσων διαφωνούμε, το «ανθέλληνας» είναι μάλλον από τους πιο ήπιους (σ.σ.: αποδεκτός ο χαρακτηρισμός, προσωπικά μιλώντας, εφόσον προφανώς δεν μιλάμε για την ίδια Ελλάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου