Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι η αστική πολιτική που προωθεί την ανέγερση Τειχών του Αίσχους στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο αφορά μόνο τους μετανάστες.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατεύθυνση που εκπορεύεται από τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας, τα οποία αντιμετωπίζουν τους λαούς ως ασύμμετρη απειλή.
Όπου ο εθνικισμός και ο ρατσισμός διαποτίζουν την κυρίαρχη εθνότητα -ακόμη και στο εσωτερικό Νατοϊκών κατασκευασμάτων- τότε θα ορθωθούν τείχη.
Τείχη μεταξύ των λαών καθώς ο επεκτατισμός, η μισαλλοδοξία και η εθνική περιχαράκωση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής του Μιλόσεβιτς, του UCK και του ΝΑΤΟ τα γνωρίσαμε, χωρίς βεβαίως να γίνουν μάθημα σε κανέναν.
Ο εθνικισμός φουντώνει ξανά στα Βαλκάνια και απειλεί να βουτήξει ξανά στο αίμα τους λαούς.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, διαβάζοντας με ιδιαίτερη προσοχή δύο δημοσιεύματα.
Το πρώτο αποκαλύπτει ότι ο φράχτης που κατασκευάζεται στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, τελικά, θα περατωθεί τον Ιανουάριο του 2017. Αυτό ανέφερε ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Φιλίπ Γκουνέφ. Αναφερόμενος στο συνολικό κόστος του φράχτη αυτού, είπε ότι κυμαίνεται στα 145 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το κόστος αυτό κυμαίνεται γιατί ενδέχεται να επιβαρυνθεί με εργασίες που γίνονται για τη διάνοιξη παραμεθόριας οδού. Η Βουλγαρία, πιστεύει, ότι ένα νέο κύμα μεταναστών-προσφύγων θα αρχίσει από την άνοιξη του 2017 και μετά την Ελλάδα αποτελεί χώρα πέρασμα των προσφυγικών κυμάτων.
Το δεύτερο δημοσίευμα που αξίζει της προσοχή μας αναφέρει ότι "για το τείχος που χτίζουν οι Σέρβοι στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, κοντά στην κύρια γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, εκδόθηκε απαγόρευση εργασιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο Tanjug με εντολή του Αλβανού υπουργού γνωστοποιήθηκε η απόφαση της απαγόρευσης της συνέχισης των εργασιών.
Το τείχος από σκυρόδεμα, ύψους περίπου δύο μέτρων, άρχισε να κατασκευάζεται πριν από λίγες ημέρες με σκοπό την αποκοπή της επικοινωνίας του σερβικού θύλακα με το αλβανικό στοιχείο στο νότιο μέρος της πόλης.
Όταν εντοπίστηκε δημιούργησε πολλαπλές αντιδράσεις που εκφράστηκαν από αξιωματούχους της Πρίστινα καθώς και οργανώσεις των Αλβανών που προέβησαν σε διαμαρτυρίες για την πρωτοβουλία αυτή της σερβικής μειονότητας στην πόλη.
Εμείς πιστεύουμε ότι όλα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα την αναγκαιότητα για ένα νέο εργατικό κίνημα που θα επιχειρήσει να συννενόσει τους εργαζόμενους ανεξάρτητα την πίστη, τη γλώσσα και την εθνότητα στη βάση της υπεράσπισης των κοινών εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων. Ένα εργατικό κίνημα που θα συγκρουστεί με τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, θα αντιπαλέψει απο κοινού τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το φασισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν που αντικειμενικά θέτει την ανάγκη ανασυγκρότησης του Αντιπολεμικού Κινήματος στοχεύεουν και οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναπτύξει η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου