Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Παραίτηση Ρέντσι – Τη Δευτέρα «παραδίδει» και πάει σπίτι του

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσιαπευθυνόμενος με διάγγελμά του στον ιταλικό λαό, μετά τη συντριπτική και καθαρή νίκη του «ΟΧΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα.

Την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα για την ιταλική συνταγματική αναθεώρηση ανέλαβε ο Ματέο Ρέντσι στην ομιλία του από το Παλάτσο Κίτζι μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν νίκη του «Όχι» με ποσοστό περίπου 60%.
Το «όχι» κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας, δήλωσε ο Ρέντσι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου