Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Εξαφάνισαν» τη θητεία των γκιουλενιστών στον Τύρναβο


ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ... ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 
Με τακτικες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε τακτικές του καθεστώτος Ερντογάν και θυμίζουν κυνήγι μαγισσών, ανέλαβε στις 17 Οκτωβρίου καθήκοντα ο νέος Τούρκος διοικητής της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sοuth Eastern European Brigade - SEEBRIG), που εδρεύει στον Τύρναβο.
Ο Χακάν Εσέρ (αριστερά) και ο Νουμάν Γιεντιγιλντίζ στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης της SEEBRIG.
Το πρώτο μέλημα του 52χρονου ταξίαρχου Φαρούκ Μετίν ήταν να? εξαφανίσει οτιδήποτε θύμιζε τους δύο προηγούμενους Τούρκους διοικητές, που απομακρύνθηκαν από τη θέση τους τον Ιούλιο του 2016, όταν κατηγορήθηκαν ως γκιουλενιστές. Αυτό το «κυνήγι» είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν σημαντικές συλλογικές δραστηριότητες της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης.
Ο Τούρκος διοικητής, ταξίαρχος Νουμάν Γιεντιγιλντίζ, που είχε αναλάβει τον Ιούλιο του 2015, αντικαθιστώντας τον συμπατριώτη του (2013- 2015) Χακάν Εσέρ, απομακρύνθηκε -έναν χρόνο πριν λήξει η διετής θητεία του- λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 27 Ιουλίου.
Ο Χακάν Εσέρ συνελήφθη στην Τουρκία λίγες ώρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ως ένα από τα ηγετικά στελέχη του στρατού που το οργάνωσαν, ενώ τέθηκε και σε αναγκαστική αποστρατεία. Ο Τούρκος διοικητής, μετά την επιστροφή του στην Τουρκία τον Αύγουστο του 2015, είχε τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή αρχηγού γενικού επιτελείου της στρατιάς του Αιγαίου.
Τα τρία χρόνια της παρουσίας των δύο Τούρκων διοικητών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του νέου διοικητή. Με εντολή του, εξαφανίσθηκαν από τη -μέχρι πρότινος πλήρως ενημερωμένη- ιστοσελίδα της SEEBRIG οι φωτογραφίες των πρώην διοικητών Χακάν Εσέρ (2013-2015) και Νουμάν Γιεντιγιλντίζ (2015-2016), καθώς και ό,τι παρέπεμπε σε αυτούς, όπως βιογραφικά, αρχειακό υλικό από τις τελετές παράδοσης-παραλαβής κ.ά. Ετσι αν επισκεφθεί κάποιος την ιστοσελίδα βλέπει τον Σέρβο ταξίαρχο Ζντράβκο Πόποβσκι (2011-2013) που διαδέχθηκε ο Χακάν Εσέρ και στη συνέχεια, μετά την... εξαφάνιση τριών χρόνων τουρκικής διοίκησης, τον ταξίαρχο Αλμπεκτίν Ταρτιτσί, ο οποίος αντικατέστησε εσπευσμένα τον Ν. Γιεντιγιλντίζ, παραμένοντας ως διοικητής μόλις για11 μέρες, από τις 19 έως τις 30 Αυγούστου 2016.
Ο νέος Τούρκος διοικητής Φ. Μετίν ωστόσο μπορεί να ανέλαβε μόλις στις 17 Οκτωβρίου, φρόντισε όμως να κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του. Εκτός από τη φωτογραφία και το βιογραφικό του, ανεβαίνουν καθημερινά στο σάιτ της SEEBRIG φωτογραφίες που προβάλλουν τη δική του παρουσία - δραστηριότητα.
Ο νέος διοικητής Φαρούκ Μετίν προβάλλει μόνο τη δική του δραστηριότητα στην ιστοσελίδα της ειρηνευτικής δύναμης.

Περιμένει να δικαστεί
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χ. Εσέρ συνεχίζει να βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας, περιμένοντας -άγνωστο πότε- να δικαστεί μαζί με χιλιάδες άλλα άτομα. Από την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος έχουν συνολικά απολυθεί βάσει προεδρικού διατάγματος 110.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από αυτούς περί τις 36.000 έχουν ήδη προφυλακιστεί και περιμένουν να δικαστούν.
Αγνωστη παραμένει η τύχη και του άλλου Τούρκου διοικητή, του 47χρονου Ν. Γιεντιγιλντίζ καθώς και της πολυμελούς οικογένειάς του. Οπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής», την ίδια μέρα που απομακρύνθηκε, η Αγκυρα προχώρησε στην ακύρωση του διπλωματικού διαβατηρίου του καθώς και των εγγράφων, που κάλυπταν τη σύζυγό του και τα τρία ανήλικα παιδιά του που έμεναν μαζί του στη Λάρισα.
Μάλιστα η γυναίκα του το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να πάει στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να του δοθούν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα και μέσα σε τρεις μέρες να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Ο 47χρονος πρώην διοικητής της Πολυεθνικής Δύναμης, ίσως για να κερδίσει χρόνο και να παραπλανήσει τους ανθρώπους του προξενείου, προσήλθε και παρέλαβε τα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη τόσο του ίδιου, όσο και των άλλων τεσσάρων μελών της οικογένειάς του από τη Θεσσαλονίκη.
Ο ΣΤΟΝΟΣ ΤΗΣ SEEBRIG
Στρατός από 7 χώρες για την «πρόληψη συγκρούσεων»
Η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργήθηκε το 1998 με ΝΑΤΟϊκη πρωτοβουλία, προκειμένου να συμμετάσχουν και χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας και Τουρκίας, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν άλλες πέντε χώρες, οι ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σκοπός είναι η χρησιμοποίησή της «σε επιχειρήσεις πρόληψης συγκρούσεων», σε «επιχειρήσεις υποστήριξης και διατήρησης της ειρήνης» όπως και σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Η έδρα του στρατηγείου της ταξιαρχίας εναλλάσσεται ανά τετραετία. Ξεκίνησε από τη Βουλγαρία (1999 - 2003), μεταφέρθηκε στη Ρουμανία (2003 - 2007), στην Τουρκία (2007 - 2011) και από τον Ιούνιο του 2011 εδρεύει στην Ελλάδα. Αν και τα 4 χρόνια στην Ελλάδα συμπληρώθηκαν, παρατάθηκε η παραμονή της για άλλα δύο χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Στη συνέχεια προβλέπεται να μεταφερθεί στη Βουλγαρία (2017 - 2023) με διοικητή Ελληνα αξιωματικό.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
Διαγράφηκαν συναντήσεις
Η επιχείρηση «εξαφάνιση» είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές δραστηριότητες, όπως συναντήσεις με παράγοντες των χωρών που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη, αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και άλλους, να διαγραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου