Slider

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ- Στα «όπλα» το Καλό Χωριό ενάντια στο Πεδίο Βολής


Διαμαρτυρία κατοίκων Καλού Χωριού για μη πραγματοποίηση βολής της Εθνικής Φρουράς – 
Κάτοικοι του Καλού Χωριού συγκεντρώθηκαν το πρωί και πορεύτηκαν με αυτοκίνητα στο Πεδίο Βολής. Η παρουσία τους ήταν αρκετή για να σταματήσει η προγραμματισμένη βολή.
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Καλού Χωριού, Φλουρέντζο Θεοδώρου, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την οχληρία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, για τα προβλήματα υγείας που τους προκαλεί και για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους από τη λειτουργία του πεδίου βολής.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε στο πεδίο βολής καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ε.Φ. σε μια προσπάθεια να μεταπειστούν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και να αποχωρήσουν. 

Μετά από διαβεβαιώσεις από τους αξιωματικούς της Ε.Φ ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Άμυνας, οι κάτοικοι αποχώρησαν ειρηνικά.
Τα πεδία βολής αναδεικνύονται ξανά ένας θανάσιμος κίνδυνος για τις πολικές κοινωνίες.
Θυμίζουμε αντίστοιχες αντιδράσεις και στην Ελλάδα:
ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ: ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ
Το τελευταίο περιστατικό με την παραλίγο τραγωδία το βράδυ της Τετάρτης στην παραλία του Παλαιοχωρίου όταν, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν λουόμενοι, βλήμα αεροσκάφους καρφώθηκε σε απόσταση μικρότερη των δεκαπέντε μέτρων από την καντίνα που υπάρχει στην ακτή, δικαιώνει πλήρως τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων που ζητούν να κλείσει.
Τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010, στο άρθρο με τίτλο "ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ" της "Ελευθεροτυπίας¨, διαβάζουμε:
"Την άμεση κατάργηση του πεδίου βολής της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του Παλαιοχωρίου ζητεί με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, ο νομάρχης και η ΤΕΔΚ Ηλείας.
Οπως καταγγέλλεται, το πεδίο βολής βρίσκεται σε κατοικήσιμη περιοχή, με σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής, όπου επανειλημμένως υπάρχουν τέτοια προβλήματα στο παρελθόν, αλλά και δημιουργεί σωρεία οχλήσεων.
Βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, με άκρως τουριστικό ενδιαφέρον και το μόνο βέβαιο είναι ότι εμποδίζει τη γενικότερη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και γενικότερα του νομού Ηλείας. Καταλαμβάνει επίσης τμήμα του Δέλτα του ποταμού Πηνειού και γενικότερα ο χώρος αυτός προστατεύεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο και είναι σε περιοχή Natura 2000.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «για την ανάγκη απομάκρυνσης του πεδίου βολής έχουν γίνει δεκάδες συσκέψεις, κινητοποιήσεις, ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις κώφευσαν σε αυτό το δίκαιο και ώριμο αίτημα του λαού της Ηλείας. Αντιθέτως, είδαμε να καταργούνται το πεδίο βολής στη Σχίζα λόγω λειτουργίας ιχθυοτροφείου, στο Μάλεμε Κρήτης λόγω διαμαρτυρίας τοπικών παραγόντων για την ενόχληση τουριστών και παραμένουν σε λειτουργία τα πεδία βολής στη Κρανέα Ελασσόνας, στα Καράβια, ανοιχτά της Λακωνίας, στην Αγχίαλο και στο Παλαιοχώρι στην Ηλεία».
Όμως κανείς δεν τους άκουσε!
Την Κυραική 1 Ιουνίου 2014 δημοσιοποιείται σχετικό ψήφισμα
1975 - Επίσκεψη κ. Καραμανλή στο Πεδίο Βολής Κρανέας
Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, επαναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για την άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ», η οποία μετά από πολλά χρόνια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την 3η Ιούλιου 2014 και περιλαμβάνει εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά! Η άσκηση θα γίνει στο πεδίο βολής Κρανιάς και περιλαμβάνει ΄’καταιγίδα΄’ βομβών.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το 1984 στα πλαίσια μιας στρατιωτικής επίδειξης ενός πυροβόλου όπλου του GAV A7 που είχε σαν προορισμό τα αεροσκάφη Κόρσερ Α7 χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο πεδίο βολής ΚΡΑΝΙΑΣ από μαχητικά της 111 πτέρυγας μάχης.
Το 1995 στα πλαίσια και πάλι της άσκησης «ΚΑΜΠΕΡΟΣ» χρησιμοποιήθηκαν ραδιενεργά βλήματα.
Το 2011 πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ και το 2013 η άσκηση ‘γυπαετός’ με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το οικοσύστημα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.. Παλιότερα έχασαν τη ζωή τους δυο κτηνοτρόφοι από άσκαστα»βλήματα και σημειώθηκαν αστοχίες» καθώς βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στην Κρανιά.. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και της Δεσκάτης και της Κρανιάς είναι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια .Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο νομός Γρεβενών έρχεται τέταρτος σε θνησιμότητα από καρκίνο σε όλη την ελληνική επικράτεια!
Οι ισχυρισμοί της αεροπορίας και της κυβέρνησης ότι δεν γίνεται χρήση επικίνδυνων υλικών δεν πείθουν κανέναν. )Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει παραδεχτεί ανεπισήμως ότι πιθανόν ασκήσεις με «ακίνδυνα» όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει στην Νέα Αγχίαλο-Βόλου, Κρανέα Ελασσόνας, Λιτόχωρο Πιερίας, Σφελινό Θεσσαλονίκης, Ζίχνη Σερρών.
Οι κάτοικοι της Δεσκάτης καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή μας σε χωματερή πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων και ΄’άσυλο καρκινοπαθών΄΄.
Απαιτούμε:
Α) Την άμεση ματαίωση της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ.
Β) Τη μέτρηση των τιμών ραδιενέργειας στο πεδίο βολής αλλά και στις κατοικημένες περιοχές (Δεσκάτη,Κρανιά,Λουτρό) από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Γ)Τον καθαρισμό του πεδίου βολής από ραδιενεργές,τοξικές,χημικές ουσίες –στο βαθμό που είναι εφικτό-.
Δ)Το οριστικό κλείσιμο του πεδίου βολής Κρανιάς.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους κατοίκους.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου