Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Τα ξημερώματα της 1ης Γενάρη 1959 ο Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα: το χρονικό της απελευθέρωσης

Tης Αργυρώς Κραββαρίτη
Το πρωί της 1ης Γενάρη 1959 στείλαμε το λοχαγό Νούνες Χιμέντς με τον Ροντρίγκες ντε Λα Βέγα να διαπραγματευτούν την παράδοση του στρατώνα. 
Τα νέα ήταν ασυνήθιστα κι αντιφατικά: ο Μπατίστα μόλις το ΄χε σκάσει προκαλώντας την κατάρρευση της Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Οι δυο απεσταλμένοι μας ήρθαν σε επαφή με τον Καντίγιο και του ανακοίνωσαν την πρόταση παράδοσης, όμως εκείνος έκρινε ότι  δεν ήταν δυνατόν να τη δεχτεί γιατί αποτελούσε τελεσίγραφο και πως αυτός είχε αναλάβει τη διοίκηση του στρατού, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Φιντέλ Καστρο.
Ήρθαμε σ΄επαφή με το Φιντελ, και τον ενημερώσαμε δίνοντας του τη γνώμη μας για τη ύποπτη στάση του Καντίγιο. Η πεποίθησή του ήταν ατράνταχτη· είχε κι αυτός την βεβαιότητα ότι ο Καντίγιο ήταν προδότης. (Ο Καντίγιο σ΄αυτές τις αποφασιστικές στιγμές, επέτρεψε σ΄όλους τους μεγάλους υπεύθυνους της Κυβέρνησης του Μπατίστα να διαφύγουν. Η στάση του γίνεται ακόμα πιο αξιοκατάκριτη αν σκεφτούμε πως είχαμε έρθει σ επαφή μ΄έναν αξιωματικό και πως του ΄χαμε δείξει εμπιστοσύνη με την αφελή σκέψη ότι ένας στρατιωτικός κρατάει το λόγο του…) H επανάσταση στην Κούβα, Τσε Γκεβάρα , εκδόσεις Καρανάση σελ.225

Μεταξύ 31ης Δεκέμβρη 1958 και 1ης Γενάρη 1959, τα ξημερώματα για την ακρίβεια στις 3.15, ο Μπατίστα εγκαταλείπει την Αβάνα, αφήνοντας στον στρατηγό Καντίγιο τη διοίκηση και απογειώθηκε αρχικά για Μαϊάμι κι αργότερα για Αγιο Δομίνικο.

[ Ο Φιντέλ μυρίζεται πραξικόπημα. Η είδηση επιβεβαιώνεται. Ο Καδρος Πιέδρα, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ο νέος πρόεδρος. Ο Καντίγιο που συνομωτούσε με τη στήριξη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών αναζητώντας μια ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
http://tsak-giorgis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου