Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων ζητούν οι πολίτες - Το 70% εναντίον της εκ περιτροπής προεδρείας


Αντί να αποφασίσουν οι πολίτες τι λύση θέλουν, μια κλίκα αποφασίζει το "πλαίσιο" και μετά καλούνται οι πολίτες να επικυρώσουν κάτι διαμορφωμένο για το οποίο δεν ρωτήθηκαν

Μικαέλλα Λοίζου
Τεράστια απαισιοδοξία αναφορικά με τη δυνατότητα να «τα βρούμε» με την Τουρκία στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων καταγράφει η δημοσκόπηση. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες πιστεύουν πως η κατάθεση του τ/κ χάρτη δεν συνιστά πρόοδο
Το 69% των πολιτών δεν θα αποδέχονταν εκ περιτροπής προεδρία οποιασδήποτε μορφής.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα και αύριο η «Σημερινή», η πλειοψηφία ζητούν η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί να γίνει είτε πριν από την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού είτε την πρώτη ημέρα της λύσης.

Ταυτόχρονα οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ως προς τη δυνατότητα να τα βρούμε με την τουρκική πλευρά στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ εκτιμούν ότι δεν είναι βοηθητικός ο ρόλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ποσοστό 68% θεωρούν ότι, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν είμαστε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου χάρτη από τ/κ πλευράς στη Γενεύη δεν συνιστά πρόοδο στη διαδικασία.

Δεν μας έφερε πιο κοντά
Παρά το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο και κατατέθηκαν χάρτες, και σε αυτήν την έρευνα οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται ότι είμαστε πιο κοντά σε μια λύση του Κυπριακού. Πιο συγκεκριμένα, ποσοστό 68% απαντούν αρνητικά σε αυτήν την ερώτηση, με το 32% να εκτιμούν πως βρισκόμαστε πιο κοντά.

Παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία
Τα τρία τέταρτα των πολιτών θεωρούν ότι ήταν πολύ (51%) ή αρκετά (24%) σημαντικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εκπροσωπούσε και την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός από την ε/κ πλευρά, στη Γενεύη. Ποσοστό 17% πιστεύουν ότι ήταν λίγο σημαντικό και 8% πως δεν ήταν καθόλου σημαντικό κάτι τέτοιο.
Τρεις στους πέντε πολίτες, πάντως, πιστεύουν ότι ο εν λόγω στόχος επετεύχθη, καθώς, κατά την άποψή τους, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν όντως παρούσα στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Αντίθετη γνώμη έχουν το 35%, ενώ 2% δεν τοποθετούνται σε αυτήν την ερώτηση.

Εκεί αλλά όχι ισότιμα
Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ποσοστό 51% των πολιτών θεωρούν ότι η συμμετοχή της δεν ήταν ισότιμη και ενεργός. Αντίθετη άποψη έχουν το 44%, ενώ ποσοστό 5% δεν τοποθετούνται.

Δεν είναι πρόοδος
Παρά το γεγονός πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία η κατάθεση χάρτη από την τ/κ πλευρά, δεν έχουν πεισθεί όλοι οι πολίτες πως έτσι έχουν τα πράγματα. Αντιθέτως, το 55% δηλώνουν πως, δεδομένου ότι ο χάρτης αυτός δεν θεωρείται ικανοποιητικός από την ε/κ πλευρά, δεν συνιστά πρόοδο η κατάθεσή του. Αντίθετη άποψη έχουν το 45%.

Εντελώς απαισιόδοξοι
Σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για την προοπτική να τα «βρούμε» με την Τουρκία. Ποσοστό 84% πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για τις εγγυήσεις και 82% ότι δεν θα υπάρξει σύγκλιση στο θέμα της ασφάλειας.
Να φύγουν αμέσως
Σαφής είναι η θέση που διατυπώνεται όσον αφορά την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων. Ποσοστό 30% των πολιτών πιστεύουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν εφαρμοστεί η λύση του Κυπριακού, ενώ ακόμη 36% απαιτούν ο κατοχικός στρατός να φύγει την πρώτη ημέρα της λύσης. Απ’ εκεί και πέρα, ποσοστό 16% θα αποδέχονταν μεταβατική περίοδο δύο μηνών, ενώ το 9% δέχονται και έξι ή 12 μήνες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην Κυριακάτικη Σημερίνη που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 
Ταυτότητα έρευνας
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19 Ιανουαρίου 2017,
Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου