Πηγή: Γιώργος Λαουτάρης –«Πριν»
Μια νέα φάση στη δράση της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί η επανεμφάνιση των μελών και των στελεχών της στο «πεζοδρόμιο», με όρους βίας και επιβολής. Μεσούσης της δίκης για τη δράση της Χρυσής Αυγής, που διερευνά κατά πόσο το νεοναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι εγκληματική οργάνωση, η κλιμάκωση των βίαιων ενεργειών, με αποκορύφωμα την εισβολή στο σχολείο του Περάματος, δείχνει ότι η ηγεσία της οργάνωσης έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει ένα νέο επιθετικό σχέδιο παραμονής στο πολιτικό προσκήνιο.
Η εκτίμηση ότι οι εκλογές πλησιάζουν και παράλληλα η εμφάνιση της οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα που «ψαρεύει» στην ίδια πολιτική δεξαμενή οπαδών, με αξιοσημείωτα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, προφανώς έχει κινητοποιήσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να βγει από την αμυντική θέση που βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.
Αλλωστε, η βουλευτική ασυλία και ο πολιτικός μανδύας που προσφέρει η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της οργάνωσης συνιστούν ένα ανεκτίμητης αξίας σωσίβιο για κάποια πρόσωπα που σε διαφορετική περίπτωση θα εξέτιαν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Συνολικά, όμως, η παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή δικαιολογεί και τον μύθο του πολιτικού χαρακτήρα των διώξεων που αντιμετωπίζουν βουλευτές, ηγετικά στελέχη και απλά μέλη για τις ανελέητες δολοφονικές επιθέσεις που κατηγορούνται ότι κατά καιρούς έχουν διαπράξει εναντίον ξένων και αριστερών. Δυστυχώς, το σχέδιο «πολιτικής εξωστρέφειας» της Χρυσής Αυγής δεν είναι άλλο από το στήσιμο επεισοδίων με πρωταγωνιστές δήθεν αγανακτισμένους πολίτες και βέβαια τη στοχοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν σήμερα στη χώρα, ως αποδιοπομπαίων τράγων.
Το γεγονός ότι ο Μιχαλολιάκος επιλέγει τον ακροδεξιό έκνομο αντιμεταναστευτικό ακτιβισμό ως κεντρική πολιτική του κατεύθυνση, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και η άρνηση από μέρους του της πρότασης που δημοσίως του απηύθυνε ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος του χώρου, Γιώργος Καρατζαφέρης. Μιλώντας στη Ρίαλ Νιουζ ο αρχηγός του ΛΑΟΣ (που σήμερα λέγεται «Εθνική Ενότητα») δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσα να συνομιλήσω μαζί τους και να τους πείσω για την αναγκαιότητα υπεράσπισης της ιδεολογίας τους με άλλη πολιτική», προτείνοντας για τη Χρυσή Αυγή ένα μοντέλο Φίνι και Μαρίν Λεπέν. Η οργάνωση του Μιχαλολιάκου απάντησε με μια σαφή διάψευση, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές, δεχόμενη στους κόλπους της μόνο όσους «τιμούν την πολιτική της διαδρομή»…
Δυστυχώς, οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής είναι πολύ σοβαρές. Οι χειρισμοί της στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος προετοίμασαν ένα νέο κύμα ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία, που αποτελεί και την πρώτη ύλη για τη μισανθρωπική ιδεολογία των χρυσαυγιτών. Και βέβαια, η συνέχιση της ίδιας μνημονιακής οικονομικής πολιτικής που εξαρχής εκτίναξε την πολιτική επιρροή των νεοναζιστών, εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον Μιχαλολιάκο με ψηφοφόρους που διαπιστώνουν για το πολιτικό σύστημα ότι «όλοι τους είναι ίδιοι».
Περαιτέρω, φαίνεται ότι τα Σώματα Ασφαλείας, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια ενέργεια ορόσημο, εξακολουθούν να παρέχουν μια διακριτική ή και εξόφθαλμη στήριξη στις έκνομες ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Όλος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Χρυσής Αυγής που συνιστά ευθεία απειλή για πρόσφυγες, μετανάστες και αριστερούς, στηρίζεται στην άτυπη ασυλία που της παρέχουν σε κρίσιμες στιγμές θύλακες στην ΕΛΑΣ και βέβαια στις μνημειώδεις καθυστερήσεις της ελληνικής δικαιοσύνης να εκδώσει αποφάσεις για τις δεκάδες σοβαρές υποθέσεις που εκκρεμούν. Η πολιτική καταδίκη από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις και ψηφίσματα προφανώς δεν επαρκεί για την περιθωριοποίηση και την αποσόβηση εγκληματικών ενεργειών.