Συντάκτης: Βίκυ Καπετανοπούλου
Φασισταριά όλης της Ευρώπης ενωθείτε... Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η ακροδεξιά σύνοδος... κορυφής, που διοργανώνει στις 21 Γενάρη στο Κόμπλεντς της Γερμανίας η πολιτική ομάδα ENF του Ευρωκοινοβουλίου - όπου στο ακρωνύμιο ENF βλέπε Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (Europe of Nations and Freedom), συμπρόεδρος της οποίας είναι η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
Εκτός από εκείνη, το «παρών» στη διάσκεψη με τίτλο «Ελευθερία για την Ευρώπη» αναμένεται να δώσουν όλα σχεδόν τα μεγάλα κεφάλια του αντιευρωπαϊσμού, της Ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού στην Ε.Ε., τα κόμματα των οποίων είναι μέλη του ENF: από τη συμπρόεδρο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), Φράουκε Πέτρι, μέχρι τους αρχηγούς του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), Γκερτ Βίλντερς, και της ιταλικής Λέγκας του Βορρά (LN), Ματέο Σαλβίνι.
Μεγάλος απών θα είναι μάλλον ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε του αυστριακού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ), που ενδέχεται να εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα της παράταξης, Χάραλντ Βιλίμσκι.
Κάτω από τη βαριά σκιά του Brexit, της νίκης Τραμπ στις ΗΠΑ και μιας κατακερματισμένης Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και τοξικών διαφορών για τις πολιτικές λιτότητας και την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, που ρίχνουν πια καντάρια νερού στον μύλο της Ακροδεξιάς, σκοπός της διάσκεψης είναι να ενδυναμώσει την ανίερη συμμαχία του ENF και να μεγιστοποιήσει τα ανατριχιαστικά μεγάλα εκλογικά οφέλη που δείχνουν να καρπώνονται τα βασικά μέλη του -σύμφωνα τουλάχιστον με τις (αξιόπιστες;) δημοσκοπήσεις- εν όψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης εκλογικής χρονιάς. Χρονολογικά οι κάλπες στήνονται:
• Στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία, όπου το PVV του Βίλντερς εμφανίζεται σταθερά πρώτο σύμφωνα με τα γκάλοπ, κατακρημνίζοντας το κυβερνών κεντροδεξιό VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
• Στις 23 Απριλίου στη Γαλλία, με β’ γύρο -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- στις 7 Μαΐου, όπου η Λεπέν μοιάζει να χάνει το momentum από τη... σφήνα των υποψηφιοτήτων του σκληρού δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και του νεαρού κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν.
• Τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, όπου το AfD αναμένεται να πανηγυρίσει την παρθενική του είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή ακόμα και ως τρίτο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 12%-13%, ασχέτως αν το CDU της Ανγκελα Μέρκελ καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία.
Και στην Ιταλία όμως πιθανολογούνται πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του 2017, στις οποίες το LN του Σαλβίνι ποντάρει να αυξήσει την εκλογική του δύναμη.
Πέρα, όμως, από τις εκλογικές ορέξεις τους και την άκρατη ξενοφοβία, υπάρχουν βασικά οικονομικά θέματα που χωρίζουν τα μέλη του ENF, πρωτίστως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας (FN) με το γερμανικό, μικρότερο... ξαδερφάκι του AfD.
Παρότι και τα δύο κόμματα τάσσονταν φανατικά κατά του ευρώ, έχουν αρχίσει ψηφοθηρικά να βάζουν νερό στο κρασί τους.
Το AfD, όπως δήλωσε χθες ο έτερος συμπρόεδρός του, Γεργκ Μόιτεν, τάσσεται τώρα υπέρ μιας διάσπασης της ευρωζώνης σε δύο ομάδες με έναν ισχυρό πυρήνα κρατών γύρω από τη Γερμανία -με τη συμμετοχή Αυστρίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας- κι έναν αδύναμο πόλο, στον οποίο ενέταξε και τη Γαλλία, βάζοντάς την στο ίδιο... τσουβάλι με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Εξαίρεσε δε επιδεικτικά από αμφότερες τις ομάδες την Ελλάδα, ισχυριζόμενος πως είναι τόσο αδύναμη που κανένα άλλο κράτος δεν θα ήθελε να έχει το ίδιο νόμισμα μαζί της!
Ο Μόιτεν πήρε αποστάσεις από την πρόταση Λεπέν για... Frexit, έξοδο δηλαδή της Γαλλίας από την Ε.Ε. και κατ’ επέκταση την ευρωζώνη, με παράλληλη δημιουργία ενός νέου εθνικού νομίσματος στα πρότυπα του ECU, της πάλαι ποτέ Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας.
Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, σπεύδοντας να τονίσει πως είναι φυσιολογικό διαφορετικά κόμματα να αναπτύσσουν τη δική τους πολιτική πλατφόρμα.
http://www.efsyn.gr
http://www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου