Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Ζωή και κότα στη Συρία για τον ναζί Μπρούνερ

Ο Αλόις Μπρούνερ ήταν ένας από τους πλέον διαβόητους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, ο άνθρωπος που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αλλά και του Παρισιού και της Σλοβακίας

Ο Αλόις Μπρούνερ, ένας από τους πλέον διαβόητους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, ο άνθρωπος που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αλλά και του Παρισιού και της Σλοβακίας, ζούσε για πολλά χρόνια στη Δαμασκό ως προστατευόμενος του καθεστώτος της Συρίας.
Αυτό είναι κάτι που λίγο-πολύ ξέραμε, τώρα όμως έγιναν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές από άτομα του συριακού καθεστώτος που τον γνώρισαν από κοντά, ενώ μάθαμε πως πέθανε το 2001, αντί του 2010 που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τρία πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας μίλησαν στο γαλλικό περιοδικό XXI για τον Αυστριακό εγκληματία πολέμου, αξιωματικό των SS και δεξί χέρι του Αϊχμαν.

Ενας από τους Σύρους φρουρούς του, ο Αμπού Χουσέιν, είπε πως ο Μπρούνερ πέθανε στο υπόγειο πολυκατοικίας στη συνοικία των διπλωματών της συριακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Χουσέιν, «τις τελευταίες μέρες της ζωής του υπέφερε, έκλαιγε πολύ και δεν μπορούσε καν να εξυπηρετηθεί. Ετρωγε από το φαγητό του στρατού, αυγό ή πατάτες».

Η συριακή κυβέρνηση ποτέ δεν παραδέχτηκε την ύπαρξη του Μπρούνερ στο έδαφός της. Παραμένει άγνωστο γιατί -ενώ υπήρξε συνεργάτης του συριακού καθεστώτος- στο τέλος της ζωής του ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ενδεχομένως επειδή πολλοί είχαν φτάσει κοντά στον εντοπισμό του, ειδικά μυστικές υπηρεσίες, ΜΜΕ, αλλά και διώκτες των ναζί, όπως ο Γάλλος Σερζ Κλαρσφέλντ, ο οποίος πιστεύει πως όσα λένε οι Σύροι πράκτορες στο γαλλικό περιοδικό είναι αλήθεια.

Το κέντρο δίωξης των ναζί «Σίμον Βίζενταλ» ήξερε κι αυτό για την παραμονή του Μπρούνερ στη Δαμασκό, αλλά θεωρούσε πως πέθανε το 2010.

Από όσα μπορούμε μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε, ο Μπρούνερ έφυγε με πλαστό διαβατήριο το 1953 από τη Γερμανία για την Αίγυπτο, με το όνομα Γκέοργκ Φίσερ. Για κάποιο χρονικό διάστημα προμήθευε με όπλα το αλγερινό κίνημα ανεξαρτησίας FLN.

Λίγο αργότερα κι ενώ οι διώκτες του βάδιζαν προς τα ίχνη του -κυρίως η Μοσάντ- ο Μπρούνερ κατέφυγε στη Συρία όπου του δόθηκε και άσυλο.

Εγινε συνεργάτης της μυστικής αστυνομίας, σε στελέχη της οποίας δίδασκε μεθόδους βασανιστηρίων και ανακρίσεων που είχαν εφαρμόσει τα SS.

To 1961 και πάλι η Μοσάντ βρήκε τα ίχνη του και στις 13 Σεπτεμβρίου του έστειλε γράμμα-βόμβα το οποίο τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά στο μάτι.

Οι Ισραηλινοί όμως νόμιζαν πως τον είχαν σκοτώσει. Το 1981 και πάλι οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Και αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός, χάνοντας ωστόσο τέσσερα δάχτυλα του χεριού του. Ηδη από το 1954 γαλλικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε θάνατο.

Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του φανατικός ναζιστής και αντισημίτης και σε τηλεφωνική συνέντευξή του το 1987 στο γερμανικό περιοδικό Bunde, είχε δηλώσει:

«Δεν μετανιώνω. Εάν μπορούσα, θα το ξανάκανα. Οι Εβραίοι είναι σκουπίδια και πράκτορες του σατανά».
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου