Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Προετοιμασία ειρηνευτικών συνομιλιών εν μέσω βομβαρδισμών

φωτό αρχείου | (AP Photo/Hassan Ammar, File)Συντάκτης: efsyn.gr

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε το Σάββατο τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων μηνών, κατά περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, οι συμμαχικές δυνάμεις προετοιμάζουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, στις 23 Ιανουαρίου. Ρωσία και Τουρκία καλούν και τις ΗΠΑ να πάρουν μέρος στις συνομιλίες ωστόσο, δεν έχουν λάβει ακόμα επίσημη απάντηση καθώς δεν έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μεταξύ, η Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για τη Συρία (HNC) δήλωσε σε ανακοίνωσή της, ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα.

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η HNC θεωρεί την αναφερόμενη διάσκεψη ως ένα προκαταρκτικό βήμα για τον επόμενο γύρο πολιτικών συνομιλιών στη Γενεύη, το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Ρωσία προσκάλεσε την ομάδα του εκλεγμένου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, παρακάμπτοντας ντε φάκτο την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσκληθεί επισήμως στις συνομιλίες αυτές αλλά πρόσθεσε πως συμβουλεύει την κυβέρνηση Τραμπ να συμμετάσχει σ' αυτές, εφόσον της ζητηθεί.
Μάχες στην Ντέιρ αλ-Ζορ

Το Σάββατο, στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση κατά περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η επίθεση αυτή, προκάλεσε δεκάδες νεκρούς, ενώ ακούστηκαν τουλάχιστον έξι μεγάλες εκρήξεις κατά τις συγκρούσεις των τζιχαντιστών με τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό τον έλεγχό του, το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία συνορεύει με το Ιράκ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις που δέχθηκαν σήμερα σφοδρή επίθεση από το ΙΚ, αντιστέκονται στις επιθέσεις που δέχονται σε αρκετά μέτωπα. Μεταξύ των πολεμικών αυτών μετώπων είναι οι ανατολικές περιοχές της πόλης, αλλά και η περιοχή γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της, μεταδίδει στρατιωτικό ΜΜΕ που ελέγχεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου