Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα της Γενεύης 
Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό 
Σχετικά με τα αποτελέσματα της Γενεύης και εν γένει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ως μια πρώτη αντίδραση σημειώνουμε τα εξής: 
Είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές κατέθεσαν ταυτόχρονα χάρτες. Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση δεν είναι ικανοποιητική, η κατάθεση των χαρτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας στο εδαφικό. 
Είναι θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά άρχισε η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η αφετηριακή τοποθέτηση των εμπλεκομένων μερών επιβεβαιώνει τις διαφωνίες που ήταν γνωστό ότι υπάρχουν. Η συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος αφήνει ανοικτή την προοπτική για επίτευξη συμφωνίας, η οποία για να επιτευχθεί θα χρειαστεί σοβαρή δουλειά και προσπάθεια. 
Πολλή δουλειά και προσπάθεια θα χρειαστεί να καταβληθεί και για την επίλυση των διαφωνιών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος, κυρίως στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. 
Εκτιμούμε θετικά το γεγονός ότι μετά από τη Γενεύη ο διάλογος και η προσπάθεια θα συνεχιστούν. Άλλη οδός για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό δεν υπάρχει πέρα από τις διαπραγματεύσεις. 
Με απαρέσκεια σημειώνουμε το γεγονός ότι κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο για ακόμα μια φορά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν προβλήματα και αναστάτωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Γενεύη. 
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και την προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Μια λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πορευτούν μαζί στην κοινή τους πατρίδα μέσα σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας. 
 13/01/2017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου