Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Κίνα: Ανησυχητικά τα νέα στοιχεία για τις εξαγωγές προϊόντων

Τη μεγαλύτερη μείωση από το 2009 σημείωσαν για το 2016 οι κινεζικές εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι μειωμένες κατά 7,7%, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή και οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση της τάξης του 5,5%.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση 6,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, έναντι 0,1% αύξησης που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Και όλα αυτά, λίγο πριν ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην ατζέντα του έχει την αύξηση των δασμών για τις κινεζικές εισαγωγές.
Είναι προφανές ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα απασχολήσουν έντονα τη διεθνή επικαιρότητα το προσεχές διάστημα και το περιθώριο σοβαρής αποσταθεροποίησης είναι μεγάλο. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και τα στοιχεία εάν και κατά πόσον οι απώλειες στον τομέα των εξαγωγών αντισταθμίστηκαν από την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Το θέμα είναι όμως, ότι και οι δυο χώρες έχουν πολλά «όπλα» να στρέψουν η μία απέναντι στην άλλη, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι νομοτελειακά θα προκριθεί η επιλογή του συμβιβασμού και της συνεργασίας και όχι η κλιμάκωση…
http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου