Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ισραήλ: Γενική απεργία της αραβικής κοινότητας

Σχολεία, μαγαζιά και υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης έμειναν κλειστά την Τετάρτη 12 Γενάρη, σχεδόν σε όλες τις κοινότητες Αράβων του Ισραήλ, καθώς χιλιάδες Άραβες ισραηλινής υπηκοότητας συμμετείχαν σε γενική απεργία με αφορμή τις πρόσφατες κατεδαφίσεις 11 κτηρίων σε αραβικές κοινότητες της περιοχής Καλανσούα του κεντρικού Ισραήλ με τη δικαιολογία ότι κτίστηκαν δίχως τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες.

Οι Άραβες, που αποτελούν το 20% του πληθυσμού στο Ισραήλ, διαμαρτύρονται πως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους. Διαμαρτύρονται για τις κατεδαφίσεις στην περιοχή Καλανσούα σημειώνοντας, ότι τις αποφάσισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου,σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις ακραίων Ορθόδοξων Εβραίων για την επικείμενη κατεδάφιση του παράνομου εβραϊκού εποικισμού Αμόνα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.
Την ερχόμενη Παρασκευή, αραβικές οργανώσεις στο Ισραήλ έχουν ανακοινώσει πως σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση που θα καταλήξει στο χώρο κατεδάφισης των κτιρίων στην περιοχή Καλανσούα.


Ο δήμαρχος της πόλης Καλανσούα Αμπντάλ Μπασάτ Σαλαμέχ είπε πως καιρό πίεζε για να δοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα σε κτήρια αραβικής ιδιοκτησίας, αλλά οι προσπάθειές του ματαιώθηκαν, καθώς δεν κατάφεραν να υπερκεράσουν την γραφειοκρατία. Απέρριψε τον ισχυρισμό της κεντρικής ισραηλινής κυβέρνησης πως τα κτήρια ήταν ακατοίκητα λέγοντας πως πολλά από αυτά κατοικούνταν και πως δόθηκε στις οικογένειες προειδοποίηση διάρκειας μόλις 72 ωρών προκειμένου να απομακρύνουν από εκεί όσα περιουσιακά στοιχεία μπορούσαν να μεταφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου