Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ελέω φόβου, δεν μπαίνουν στο «Λέσβος»

EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
12.01.2017, 
Συντάκτης: efsyn.gr
Εξαιτίας του φόβου ότι μπορεί να μεταφερθούν σε άλλο νησί ή ακόμη και στην Τουρκία, οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας αρνούνται να μεταφερθούν στο αρματαγωγό «Λέσβος», που έχει σταλεί από χθες στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει δεχθεί να μείνει στο πλοίο.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «ΕΦ. Συν.» Γιώργος Παγούδης, ήδη τους έχουν εξηγήσει ότι το πλοίο είναι εξοπλισμένο να τους φιλοξενήσει μόνο, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να ενημερωθούν ότι πρόκειται για λύση που έχει να κάνει με την κακοκαιρία και ότι δεν υποκρύπτεται κάτι άλλο πίσω από τη μεταφορά στο πλοίο.

Όπως έγινε γνωστό, μόνο 100 πρόσφυγες δέχθηκαν να μεταφερθούν στο πλοίο.

Λόγω της κακοκαιρίας, οι αρχές ήδη από την Τρίτη μεταφέρουν σε καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, τους πρόσφυγες του καταυλισμού.

Όπως έγινε γνωστό, στα καταλύματα αυτά προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας και της ΜΚΟ Ηλιαχτίδα έχει εξασφαλίσει 350 κρεβάτια.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σήμερα και αύριο θα μεταφερθούν στην Αθήνα 160 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας, 80 σήμερα και 80 αύριο.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κυρίτσης, παραδέχθηκε ότι παρά το γεγονός ότι «είχε γίνει μια προετοιμασία στη Λέσβο για τον καιρό», «δεν περίμενα ένα μέτρο χιόνι».

«Περιμέναμε ότι η κακοκαιρία θα ήταν πιο ψηλά στη βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.
Διεθνής Αμνηστία: «Μεταφέρετε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη»

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωσή της κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρουν εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν.

Όπως τονίζει η οργάνωση, οι πρόσφυγες, «παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., κινδυνεύουν να παγώσουν μέχρι θανάτου στα ελληνικά νησιά εν μέσω του χιονιά».

Και καταγγέλλει ότι από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν “αποθηκεύσει” τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με σκοπό να τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες».


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Λία Γώγου, μίλησε για «σοκαριστικές εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιβιώνουν σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αποτελούν μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση και αποτυπώνουν το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

Και τόνισε ότι «ότι οι σημερινές άθλιες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και να είχαν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή τους».

Η Διεθνής Αμνηστία, απευθυνόμενη τόσο προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους καλεί «να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι πρέπει να διασφαλίσουν ότι:

• Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

• Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου