Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ νότια της Σύρτης

Φωτό αρχείου ΑΡ

Πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, χθες Τετάρτη εναντίον δύο στρατοπέδων της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) 45 χλμ. νότια της πόλης της Σύρτης, στη βόρεια Λιβύη, όπως δήλωσε ο αμερικανικός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου από τον βομβαρδισμό δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Την επιδρομή εξετέλεσαν αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας B2 και τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs). Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η επιδρομή έγινε «σε συντονισμό με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης κι εγκρίθηκε προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πλειονότητά τους οι τζιχαντιστές οι οποίοι στοχοθετήθηκαν σε αυτή την επιδρομή είχαν αποδράσει από την πόλη της Σύρτης, η οποία «απελευθερώθηκε το περασμένο φθινόπωρο».

Στη Λιβύη επικρατεί χαοτική κατάσταση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από μια εξέγερση την οποία υποστήριξε ένας διεθνής συνασπισμός δυνάμεων.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, κράτη της Δύσης και ορισμένες αφρικανικές χώρες, αλλά αμφισβητείται εντός της χώρας από την αντίπαλη κυβέρνηση που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη και από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο προσέγγισε πρόσφατα η Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου