Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ανοιχτοί λογαριασμοί ISIS και Τουρκίας

Του Βασίλη Γιαννακόπουλου, γεωστρατηγικού αναλυτή και συγγραφέα του βιβλίου «Ισλαμικό Κράτος - Οι ρίζες, η δημιουργία και η απειλή του Χαλιφά­του» (www.geostrategy.gr,geostrategical@yahoo.gr)

Την επομένη της τρομοκρα­τικής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Reina της Κωνσταντινούπολης το Ι­σλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο του­λάχιστον 39 ατόμων και δε­κάδων τραυματιών.
Μεταξύ άλλων, το λεγόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέφε­ρε ότι «ο ήρωας στρατιώτης του επιτέθηκε σε ένα από τα πιο διάσημα νυχτερινά κέντρα της Τουρκίας, γιατί εκεί οι χριστιανοί γιορτάζουν τις παγανιστικές διακοπές τους». Η τζιχαντιστική οργάνωση επιχείρησε επίσης να δι­καιολογήσει την επίθεση χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «προστάτη του σταυρού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ερντογάν ως υπεύθυνη για το αίμα των μου­σουλμάνων που χύνεται (εννοώντας προ­φανώς τη βόρεια Συρία) με τα τουρκικά αεροπλάνα και όπλα. Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους είναι μουσουλμάνοι.

Μέχρι πρόσφατα η ηγεσία του Ισλαμι­κού Κράτους δεν αναλάμβανε την ευθύνη των τρομοκρατικών ενεργειών, τις οποί­ες πραγματοποιούσαν στο εσωτερικό της Τουρκίας οι υποστηρικτές του ως «μοναχι­κοί λύκοι» ή οι μαχητές του. Η στάση αυτή άλλαξε στις αρχές Νοεμβρίου του 2016, ό­ταν ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους οπαδούς του να διεξάγουν τρο­μοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, λόγω της έναρξης της επιχείρη­σης «Ασπίδα του Ευφράτη» (Firat Kalkani Harekâti) των τουρκικών ενόπλων δυνάμε ων στη βόρεια Συρία, στις 24 Αυγούστου του 2016.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του (2 Νο­εμβρίου 2016) ο Μπαγκντάντι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία αποκάλυψε τις πραγματικές της επιδιώξεις και επωφελήθηκε από το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε επικε­ντρωθεί στον «πόλεμο κατά των απίστων ε­θνών».

Για τους λόγους αυτούς ο ηγέτης του Χαλιφάτου κάλεσε τους υποστηρικτές του να στοχοποιήσουν την Τουρκία. Επίσης, παρομοίασε τους «άπιστους Τούρκους στρατιώτες» με τα «σκυλιά» και κάλεσε τους «στρατιώτες του Χαλιφάτου» να χύσουν το αίμα τους.

Δύο μέρες μετά την ομιλία του Μπα­γκντάντι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία (από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ντιγιάρμπακιρ έχασαν τη ζωή τους δύο Τούρκοι αστυνομικοί και επτά πολίτες, ενώ τραυ­ματίστηκαν περισσότερα από 100 άτομα). Αυτή ήταν η πρώτη ανάληψη ευθύνης της ηγεσίας του Χαλιφάτου για τρομοκρατική ενέργεια στο εσωτερικό της Τουρκίας, αν και οι τουρκικές αρχές για ευνόητους λόγους έσπευσαν να κατηγορήσουν το Κουρ­δικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Σε αντιτουρκική ρητορική προέβη και ο νέος εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Αλ Χασάν Αλ Μουχαγίρ. Στο πρώ­το μήνυμά του (αρχές Δεκεμβρίου 2016), κατηγόρησε την Τουρκία για εξυπηρέτη­ση της «Ευρώπης των Σταυροφόρων» και κάλεσε τους απανταχού τζιχαντιστές του Χαλιφάτου να πλήξουν στόχους τουρκικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.

«Ως εκ τούτου καλούμε κάθε πιστό μου­σουλμάνο να στοχοποιήσει τα απανταχού συμφέροντα του αποστάτη, κοσμικού τουρκικού κράτους, συμπεριλαμβανομέ­νων των δυνάμεων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, της οικονομίας και των ΜΜΕ... ακόμα και κάθε πρεσβεία και προ­ξενείο που τους εκπροσωπούν σε όλα τα ε­δάφη της Γης». Πέραν αυτών, τον Δεκέμ­βριο του 2016 προπαγανδιστές του Μπαγκντάντι κυκλοφόρησαν ένα φρικιαστικό βίντεο, το οποίο παρουσίαζε δύο Τούρκους στρατιώτες να καίγονται ζωντανοί.

Γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία συνιστά στόχο πρώτης προτεραιότητας των τζιχαντιστών, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι η γειτονική χώρα θα δώσει μια μακροχρόνια μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.
http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου