Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Πρωτοβουλία Αλβανών ζητά τη θέσπιση Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο

Αλβανοί της διασποράς δημιούργησαν στις 25 Ιανουαρίου, μια Αναφορά (Petition) στο διαδίκτυο και συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να την αποδώσουν στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον πρωθυπουργό και στους βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου.
Στην αναφορά αυτή την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, περίπου 4.800 άτομα στο διαδίκτυο, ζητείται η θέσπιση (αλβανικού) στρατού στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ανησυχούν για τις εξελίξεις με την κατάσταση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο- λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες απειλές από τη Σερβία».
Και δηλώνουν ότι γνωρίζουν ότι «η Σερβία έχει εδαφικές αξιώσεις προς το Κοσσυφοπέδιο και υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμησης του». 
Επίσης «υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής σε ολόκληρη την περιοχή σε μια νέα σύγκρουση» και επισημαίνεται η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών στο Κοσσυφοπέδιο.
Ζητείται η παρουσία το ΝΑΤΟ στην περιοχή και η ταχεία ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Το αίτημά τους, όπως σημειώνεται, βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο για την ειρήνη και την ασφάλεια, το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και στο δικαίωμα των πολιτών για αυτοάμυνα σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης.
Change.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου