Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Οικογένεια Αντετοκούνμπο: Δυο δεκαετίες στην Ελλάδα εισπράττοντας ξενοφοβία, μισαλλοδοξία και καθαρό ρατσισμό.


Η Ελλάδα βασάνισε την οικογένεια Αντετοκούνμπο δύο δεκαετίες, χωρίς να τους προσφέρει το παραμικρό πέρα από ξενοφοβία, μισαλλοδοξία και καθαρό ρατσισμό. Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο απέκτησαν ελληνικό διαβατήριο όταν πια βρέθηκαν στο κατώφλι της εξόδου …
Όπως διαβάζουμε σήμερα στο διαδίκτυο, ο δημοσιογράφος του Cosmote TV Ρήγας Δάρδαλης ρώτησε τον προπονητή των Γουόριορς, Στιβ Κερ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το All Star Game.αν θεωρεί «οξύμωρο που ο Αντετοκούνμπο είναι μαύρος και Έλληνας». Αμήχανος ο  Στιβ Κερ, δεχόμενος αυτή την απαράδεκτη ρατσιστική ερώτηση είπε: «δεν ξέρω πώς να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση οπότε θα περάσω στο δεύτερο μέρος».
Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την συμπεριφορά του δημοσιογράφου, η COSMOTE TV καταδίκασε την συμπεριφορά του υπαλλήλου της και σε ανακοίνωσή της τονίζει: « -Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις αρχές και τις αξίες της εταιρείας, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της.
-Αποτελεί προσωπική τοποθέτηση του δημοσιογράφου.
Η Cosmote TV απέσυρε ήδη τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο από την αποστολή στην Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ».

Ας μην σταθούμε στο συγκεκριμένο περιστατικό και επικαλούμενοι απόσπασμα δημοσιεύματος του περιοδικού Hot – Reporter ας δούμε ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο από το ελληνικό κράτος.



Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και εμείς, οι παροικούντες από δεκαετίες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού μπάσκετ, αιφνιδιαστήκαμε τη νύχτα της 27ης Ιουνίου 2013. Θεωρούσαμε βεβαίως αδιαπραγμάτευτη την επιλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ντραφτ του NBA, το υποψιαζόμασταν ότι κάποια από τις 30 ομάδες θα έριχνε τολμηρή ζαριά στη «λοταρία» του πρώτου γύρου, αλλά τίποτε δεν μας είχε προετοιμάσει για την εικόνα που αντικρίσαμε μόλις ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν ανακοίνωσε το στρυφνό -άγνωστο ακόμη και στους ανυποψίαστους Ελληνες- ονοματεπώνυμο του 19χρονου.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πετάχτηκαν από τις θέσεις τους κρατώντας όχι μαντίλι για να σκουπίσουν τα δάκρυα χαράς, αλλά τη φρεσκοπλυμένη ελληνική σημαία. Τη σημαία της χώρας που βασάνισε τους ίδιους και την οικογένειά τους επί δύο δεκαετίες, χωρίς να τους προσφέρει το παραμικρό πέρα από ξενοφοβία, μισαλλοδοξία και καθαρό ρατσισμό, όπως αυτός καθρεφτίζεται στην εκλογική εκτόξευση μιας συμμορίας ναζιστών κακοποιών.
Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο απέκτησαν ελληνικό διαβατήριο όταν πια βρέθηκαν στο κατώφλι της εξόδου, με το ένα πόδι στην Ισπανία (αφού η CAI Σαραγόσα είχε αγοράσει τα δικαιώματα του Γιάννη) και το άλλο στην πατρίδα των γονιών τους, τη Νιγηρία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, σύσσωμη η οικογένεια υπέβαλε αίτηση στην εν Αθήναις νιγηριανή πρεσβεία για έκδοση διαβατηρίου ώστε να μπορεί, τουλάχιστον, να ταξιδέψει νόμιμα σε άλλη χώρα. Ευτυχώς για την ψωροκώσταινα, έπεσαν πάνω στην «ΤΙΑ» (This Is Africa) κωλυσιεργία των Νιγηριανών. «Ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσουμε, αλλά θα κάνετε λίγη υπομονή, επειδή το μηχάνημα που τυπώνει τα διαβατήρια είναι χαλασμένο». Ο μάστορας άργησε να βρει τον δρόμο, η ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) έμαθε τα καθέκαστα και τα γρανάζια της αλά αφρικανικά δυσκίνητης ελληνικής γραφειοκρατίας μπήκαν σε λειτουργία ώστε να βγάλουν τουλάχιστον διαβατήριο ημεδαπών οι δύο νεαροί αθλητές.

Αρχικά η Περιφέρεια Αττικής σήκωσε τα χέρια, διότι οι Αντετοκούνμπο «έχουν αλλοδαπούς γονείς», οπότε... είναι ξένοι. Η μεσαιωνική νομοθεσία της αθάνατης πατρίδας μας δεν αναγνώριζε τότε ως Ελληνες τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα «Περάστε για τα περαιτέρω, το φτιάξαμε το μηχάνημα» ειδοποίησαν κάποια στιγμή οι Νιγηριανοί.
«Θα έρθουμε, διότι χρειάζομαι διαβατήριο για να πάω να παίξω στην Ισπανία» απάντησε ο Γιάννης. «Ενα οποιοδήποτε διαβατήριο». Προ του κινδύνου, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος κατέθεσε στη FIBA προσωρινό έγγραφο της ΕΟΚ με το οποίο κατοχυρώθηκε για ένα έτος η «μπασκετική υπηκοότητα» των δύο αδελφών. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συμμερίστηκε την αγωνία της ΕΟΚ και φρόντισε να παρακάμψει τους χαρτογιακάδες, με τη δύναμη που του έδινε η υπουργική του ιδιότητα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έβαλε τις απαραίτητες υπογραφές. Και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε το καλό του κοστούμι στο καθαριστήριο για τις πανηγυρικές φωτογραφίες...

Σε μια σπάνια νίκη της κοινής λογικής επί του βυζαντινισμού, η διαδικασία επισπεύστηκε και το ελληνικό διαβατήριο των δύο αθλητών εκδόθηκε εν μία νυκτί. «Οταν ήρθε η αναγνωρισιμότητα, τα εμπόδια εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας» σάρκασε ο Θανάσης: «Η νίκη επί της γραφειοκρατίας ήταν το μεγαλύτερο κατόρθωμα». Τα αδέλφια ταξίδεψαν στην Αμερική ως Ελληνες, αλλά οι γονείς έλαβαν (μέσα σε μια δυο μέρες) διαβατήρια Νιγηρίας, όπως και τα δύο μικρότερα παιδιά της οικογένειας! Οι τρεις από τους τέσσερις είναι και σήμερα υποχρεωμένοι να ανανεώνουν κάθε χρόνο την πράσινη κάρτα ώστε να μην απελαθούν από τις ΗΠΑ ως... λαθρομετανάστες, αφού ζουν στη χώρα ως φιλοξενούμενοι του Γιάννη.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο γλίτωσε από τον μπελά του... FBI, αφού παρέλαβε πέρυσι ελληνικό πασαπόρτι για να παίξει στην εθνική Εφήβων. Το μπάσκετ ανοίγει τις πόρτες. Η γαλανόλευκη σημαία ήταν ένα από τα πρώτα εφόδια που έβαλε στις αποσκευές του ο Γιάννης ξεκινώντας για το μεγάλο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την ελληνική του κληρονομιά την τονίζει σε κάθε ευκαιρία, μέσα από τα social media ή με την παρουσία του στα στέκια των ομογενών στο Μιλγουόκι. Η ελληνική κερκίδα στο Μπράντλεϊ Σέντερ των Μπακς είναι φυσικά η πιο θορυβώδης, ενώ στα εκτός έδρας παιχνίδια βλέπει κανείς στις κερκίδες διάσπαρτα γαλανόλευκα λάβαρα. Στο μενού των εστιατορίων του γηπέδου στο Μιλγουόκι προστέθηκε πρόσφατα το σουβλάκι.

Μετά το πρόσφατο παιχνίδι στο οποίο ο Γιάννης εκτέλεσε τους Νικς με καλάθι του τελευταίου δευτερολέπτου στη Νέα Υόρκη, δεκάδες «Μπρούκληδες» τον περίμεναν έξω από το Μάντισον, μετατρέποντας το όνομά του σε σύνθημα. Οταν όμως του έδωσαν μια κολλαριστή ελληνική σημαία για να την υπογράψει, εκείνος αρνήθηκε: «Η σημαία δεν είναι για να βάζουμε αυτόγραφα».
Επειτα από αυτή την αυθόρμητη κίνηση, τον λάτρεψαν ακόμη και οι εν Ελλάδι εθνικιστές, αυτοί που τον χαρακτήριζαν χιμπατζή. Ανάμεσα στους πολλούς που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν και πολλοί βουλευτάδες (π.χ. ο Αδωνης) που «μαύρισαν» το νομοσχέδιο της τωρινής κυβέρνησης για την ιθαγένεια...

Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης ετοιμάζουν τιμητική τελετή προς τιμήν του για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και σκέφτονται να τον κάνουν σημαιοφόρο στην -πολυάνθρωπη και θορυβώδη- παρέλαση των Ελληνοαμερικανών στο Μανχάταν.

Δεν θα είναι πρωτοφανής η εμπειρία για τον Γιάννη. Μια από τις παλαιότερες φωτογραφίες του από την Αθήνα τον δείχνει να ανεμίζει την ελληνική σημαία, γίγαντας μεταξύ νάνων, σε σχολική παρέλαση όταν ήταν το πολύ 15 ετών...

Στις 13 Ιουλίου 2016 ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ορκίστηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, απαστράπτοντες μέσα στη χακί στολή με τον μαύρο μπερέ. Τα δύο αδέλφια ζήτησαν αναβολή μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οπότε θα πρέπει να παρουσιαστούν για να ξεκινήσουν τρίμηνη θητεία ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Ποιος μπορεί να τους ζητήσει κάτι παραπάνω από όσα έχουν ήδη προσφέρει σε αυτήν τη δύσμοιρη χώρα; Θα χρειαστούν εκατομμύρια εργατοώρες από τον EOT για να διαφημιστεί η Ελλάδα τόσο όσο τη διαφήμισε ο «Greek freak» τα τελευταία τριάμισι χρόνια σε ολόκληρη την υφήλιο.

Hot -Report, Νίκος Παπαδογιάννης, Θάνος Σαρρής, Αντώνης Φουντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου