Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΑΟΖ: Πέφτουν υπογραφές με τους κολοσσούς για τον Γ' γύρο - Συμμέτοχος κατά 50% η Κ.Δ. στο πολλά υποσχόμενο «11»


-Όλα έτοιμα για τις υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς στην ΑΟΖ
- Στα €103,5 εκατ. ανέρχεται το μπόνους του κράτους από γ' γύρο αδειοδότησης 
- Δηλώσεις και ανάλυση Λακκοτρύπη για τις σημαντικότατες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (VIDEOS)
- Αναμένονται τα συμφωνητικά της Κ.Δ. με την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10», την ΕΝΙ για το τεμάχιο «8» και την κοινοπραξία ΕΝΙ-Total για το τεμάχιο «6»
- Συμμέτοχος κατά 50% η Κ.Δ. στο πολλά υποσχόμενο «11» το οποίο γειτνιάζει με το αιγυπτιακό υπερκοίτασμα «Ζορ»
- "Πράσινο φως" του Υπουργικού σε σειρά κρίσιμων αποφάσεων για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Πλέον το μόνο που απομένει είναι το τυπικό σκέλος των υπογραφών στις συμφωνίες που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις κοινοπραξίες των ενεργειακών κολοσσών που θα δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται για την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο «10», την ιταλική ΕΝΙ στο τεμάχιο «8» και την κοινοπραξία ΕΝΙ με την γαλλική Total στο τεμάχιο «6».


Δηλώσεις Λακκοτρύπη στο ΡΙΚ - Ανάλυση της συμφωνίας για το «11», «10», «8» και «6»:
Δηλώσεις Λακκοτρύπη εξερχόμενου του Υπουργικού Συμβουλίου:
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΡΙΚ:
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις αναδόχους υπήρξαν δαιδαλώδεις και περίπλοκες, διαρκώντας επί δίμηνο, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όπως διαβάζουμε στο άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη, για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ". Μάλιστα, ως αναφέρεται η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum ήταν η τελευταία, με την οποία έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες και την Παρασκευή.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, ενημέρωσε πριν λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιτυχή κατάληξη των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων για τα τελικά συμβόλαια ανάθεσης των δικαιωμάτων έρευνας, ανάπτυξης και αναλογικού καταμερισμού, ενώ προέβη και στην παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Significant developments in  oil & gas. Shaping a new picture in Cyprus  and impacting the potential of the as a whole.
Εξάλλου, η υπουργική ενημέρωση επεκτάθηκε και στα μπόνους τα οποία αναμένεται να εισπράξει η Κ.Δ. με την υπογραφή των συμβολαίων, καθώς και στις βασικές νομικές και οικονομικές πτυχές των προγραμμάτων ερευνών και γεωτρήσεων αλλά και τα εν γένει χαρακτηριστικά τους. Συνολικά η Δημοκρατία θα ειπράξει από τις υπογραφές των τριών συμβολαίων το ποσό της τάξης των 103,5 εκατ. ευρώ.

Η τελική πρόταση θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την επόμενη συνεδρία του στις 17 Μαρτίου προκειμένου ο ΥΠΕΜΠ να τύχει της αρμόδιας εξουσιοδότησης προκειμένου να προχωρήσει στις υπογραφές των εν λόγω συμβολαίων. Με την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum η τελετή για τις υπογραφές έχει οριστεί για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ενεργειακών κολοσσών. Αναφορικά με την κοινοπραξία ENI - TOTAL για το τεμάχιο «6» και την ΕΝΙ για το «8» οι υπογραφές αναμένονται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Αντιστοίχως, και από πλευράς των εταιρειών αυτών, η ενδιάμεση περίοδος μέχρι την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κυλήσει με τις ενημερώσεις των αναδόχων προς τους μετόχους τους ή όπου αυτό απαιτείται τις Αρχές και τα Χρηματιστήρια στα οποία συμμετέχουν.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΕΡΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΖΟΡ ΤΕΜΑΧΙΟ «11»

Εξίσου σημαντική εξέλιξη εξάλλου θεωρείται η σημερινή έγκριση εξαγοράς του 50% των δικαιωμάτων του τεμαχίου «11», από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν ενημέρωσης από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Ως γνωστόν το τεμάχιο αυτό γειτνιάζει με το αντίστοιχο αιγυπτιακό στο οποίο έχει εντοπιστεί το υπερκοίτασμα «Ζορ» από την ΕΝΙ, γεγονός που εγείρει βάσιμες προσδοκίες για επέκταση του συγκριμένου κοιτάσματος και στο εν λόγω τεμάχιο, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο «11» θα γίνει από κοινού από την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, δεδομένο το οποίο ενισχύει σημαντικά τις ευοίωνες προοπτικές. Η εμπλοκή της ΕΝΙ, η οποία για την ώρα είναι ο καλύτερος γνώστης της υποθαλάσσιας γεωμορφολογίας της συγκεκριμένης περιοχής, στο τεμάχιο «Σορούκ» της Αιγύπτου, εντός του οποίου βρίσκεται και το «Ζορ», φανερώνει την προσδοκία ότι το υπερκοίτασμα επεκτείνεται ενδεχομένως και στο κυπριακό τεμάχιο «11». Επίσης, η εισδοχή της ΕΝΙ στο «11» δείχνει ότι οι προοπτικές του τεμαχίου, σε συνδυασμό και με το αιγυπτιακό «ζορ» είναι πολλά υποσχόμενες στο άμεσο μέλλον.

Λεπτομέρειες τόσο σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα τρία τεμάχια του Γ' Γύρου αδειοδότησης όσο και για την νέα διαμόρφωση που αφορά το τεμάχιο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=214341&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου