Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Λιβύη: Εκστρατεία ανακατάληψης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

Ξεκίνησε επιχείρηση ανακατάληψης δυο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη. Τα στρατεύματα που είναι πιστά στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης, εξαπέλυσαν σήμερα μια επιχείρηση για την ανακατάληψη δύο μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, τα οποία είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.
«Οι χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις διεξάγουν από κοινού επιθέσεις για να εκκαθαρίσουν το λιμάνι της Ρας Λάνουφ από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», ανακοίνωσε ο Χαλίφα αλ Αμπίντι εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, διευκρινίζοντας ότι στόχος της επιχείρησης αυτής είναι και το λιμάνι αλ Σέντρα.
Η διαταγή του Χαλίφα Χάφταρ 

«Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έδωσε διαταγή σήμερα το πρωί να απελευθερώσουμε την ημισέληνο του πετρελαίου», είχε δηλώσει νωρίτερα.
Οι Ταξιαρχίες Άμυνας της Βεγγάζης (BDB) κατέλαβαν στις 3 Μαρτίου τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρας Λάνουφ, στις οποίες περιλαμβάνονται ένα αεροδρόμιο και ένα λιμάνι, καθώς και το κοντινό λιμάνι αλ Σέντρα.

Έκτοτε ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), τον οποίο έχει συστήσει ο Χάφταρ, ξεκίνησε να διεξάγει καθημερινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Ταξιαρχιών, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να τους εκδιώξει.

Ο LNA ανέλαβε τον έλεγχο των λιμανιών της Ημισελήνου του Πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, τερματίζοντας τον μακροχρόνιο αποκλεισμό της περιοχής και επιτρέποντας στον Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου να υπερδιπλασιάσει την πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης.

Μετά την προέλαση των BDB η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε ξανά, καθώς έχουν διακοπεί οι επιχειρήσεις εξόρυξης στο Ρας Λάνουφ και το αλ Σέντρα.
Ο LNA έχει διατηρήσει τον έλεγχο των άλλων δύο πετρελαϊκών λιμανιών της Λιβύης, της Μπρέγκα και της Ζουεϊτίνα, που βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη.

Σπαρασσόμενη από μάχες για την εξουσία και εν μέσω μιας χρόνιας αβεβαιότητας μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, και μια κυβέρνηση με έδρα στα ανατολικά που υποστηρίζεται από τον Χάφταρ.

Σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές από την Αίγυπτο και την Αμερική δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις σε αεροπορικές βάσεις στη Δυτική Αίγυπτο. Περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου