Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για τις γυναίκες στον Στρατό: ΟΤΑΝ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα. 
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη.
Πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1909.
Οι μιλιταριστές λένε πάλι τα μεγάλα λόγια για αμαζόνες και λοιπές υποκριτικές μεγαλοστομίες.
Όμως... 
ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
1 στις 3 σπουδάστριες της Σχολής Ευελπίδων δήλωσε ότι έχει παρενοχληθεί! Στοιχεία έρευνας
Έρευνα διδάσκοντος καθηγητή Κοινωνιολογίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Σχολή διαπιστώνει ότι μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3%, δήλωσε ότι ένοιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της στην Σχολή από άνδρα. Και ότι με βάση την μέχρι εκείνη την ώρα εμπειρίας τους από την ΣΣΕ, το 40% από τις σπουδάστριες της 4ης Τάξης δηλώνουν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν στη Σχολή!
Πρόκειται συγκεκριμένα για έρευνα του κ.Γιώργου Καφφέ, Κοινωνιολόγου που κατέχει μόνιμη θέση ΔΕΠ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με γνωστικό αντικείμενο την Στρατιωτική Κοινωνιολογία. Η έρευνα του σχετικά με «τις γυναίκες στον στρατό» πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 σε σπουδάστριες της ΣΣΕ, παρουσιάστηκε ως εισήγηση το Δεκέμβριο του 2012 σε Ημερίδα που διεξήχθη στην ΣΣΕ και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ. 

Ενώ συχνά ο εγχώριος και διεθνής τύπος αναφέρεται στα ζητήματα βιασμών και γενικότερα σεξουαλικής παρενόχλησης στους ξένους στρατούς, η ανάδειξη του συγκεκριμένοι ζητήματος αποτελεί ταμπού για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ελάχιστες οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και ακόμη πιο λίγες οι υποθέσεις που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες. Είναι η στάση των καθεστωτικών ΜΜΕ που δείχνουν να ευθυγραμμίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, διαφυλάττοντας το «Γόητρο του Στρατού», πλήττοντας όμως την Αλήθεια, μετατρέποντας την ενημέρωση σε χειραγώγηση. 
Το κλίμα συγκάλυψης και τα στεγανά στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι γνωστά και γίνονται ακόμη πιο αισθητά σήμερα που η κυβέρνηση αφενός σηκώνει τις σημαίες του εθνικισμού και μιλιταρισμού για πλαίσιο της εκστρατείας «εθνικής συμφιλίωσης» που απαιτεί το σύνολο του αστικού κατεστημένου. Αφετέρου, τα παραπάνω ζητήματα θα μπουν κάτω από το χαλάκι καθώς ολοένα συχνότερα έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των Επιτελείων για Στράτευση της νεολαίας, ανδρών και γυναικών, στα 18 τους χρόνια. Υλοποιώντας παράλληλα και μια απαίτηση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που εξάλλου δεν τους χωρίζουν και πολλά!

Και όμως υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που αποκαλύπτουν τον σκοτεινό κόσμο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρομερά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα του Γιώργου Καφφέ, Κοινωνιολόγου που κατέχει μόνιμη θέση ΔΕΠ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με γνωστικό αντικείμενο την Στρατιωτική Κοινωνιολογία. Η έρευνα του σχετικά με «τις γυναίκες στον στρατό» πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 σε σπουδάστριες της ΣΣΕ, παρουσιάστηκε ως εισήγηση το Δεκέμβριο του 2012 σε Ημερίδα που διεξήχθη στην ΣΣΕ και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ΣΣΕ άρχισε να προσλαμβάνει γυναίκες το 1990 και την συγκεκριμένη χρονιά (2011) οι γυναίκες αποτελούσαν το 9% του συνόλου των σπουδαστών. Στο ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στις σπουδάστριες ανά έτος και περιλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις για να διαπιστώσει τη διακύμανση των αντιλήψεων τους για την ΣΣΕ και τη θέση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα εξής:
Ø Για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3% δηλώνει ότι ένοιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της σχολής από άνδρα. Το 80% αυτών των περιπτώσεων δήλωσαν να έχουν μοιραστεί την συγκεκριμένη εμπειρία με κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ το 20% έχει αποφύγει τελείως έστω και να το αναφέρει.
Το ζήτημα όμως αποκτά άλλες διαστάσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η δύναμη των Τεταρτοετών σπουδαστριών είναι μικρότερη των εισακτέων καθώς ένα σημαντικό ποσοστό έχει αποχωρήσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Σχολή, ενώ είναι δεδομένο από όλους ότι σαφώς υπάρχει ένα ποσοστό σπουδαστριών που δεν έχουν αποκαλύψει το τι βίωσαν.

Επίσης, πουθενά στις ανακοινώσεις του ερευνητή δεν αναφέρεται το πόσο σοβαρά έλαβε υπόψη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα, ποια μέτρα έλαβε η διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων! 

Η αρχική εντύπωση που προκαλείται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας, ακολουθείται από τη γνώση του γεγονότος ότι η επιλογή φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές έχει ως κυρίαρχο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, έλκοντας τους νέους των πιο φτωχών περιοχών της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης επικράτειας. Είναι ένας επιπλέον λόγος γιατί η έρευνα πρέπει να εξαφανιστεί… 
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία αξίζει να συνεκτιμηθούν με τα παρακάτω αποτελέσματα της έρευνας που μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Στρατιωτικών Σχολών και της πραγματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά σπουδαστές και σπουδάστριες.
Ø Όπως επισημαίνεται και από τον ίδιο τον ερευνητή ως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας, οι σχεδόν μισές ερωτηθείσες 4ετείς, το 40% δηλαδή, απάντησαν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν στη σχολή!
Ø Στις σπουδάστριες του Γ’ Έτους καταγράφεται ένα ποσοστό 13,2% που απαντά ότι η πίεση που ασκείται στην ΣΣΕ ήταν ο λόγος «να ξεκινήσει το κάπνισμα και να πίνει περισσότερο». Συνυπολογίστε και το δημοσίευμα της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» που τόνιζε τις καταγγελίες εφέδρων γιατρών για την χρήση αναβολικών από σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων, στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν στο σκληρό πρόγραμμα της Σχολής και στο βίαιο ανταγωνισμό μεταξύ τους, που εν πολλοίς προδιαγράφει την πορεία της καριέρας τους. 
Ø Ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτύπωμα της έρευνας είναι το αποτέλεσμα της ερώτησης για το αν θα συμβούλευαν κάποια αδερφή ή φίλη να εισαχθεί στην ΣΣΕ, όπου το 66,6% των σπουδαστριών του Β’ Έτους δηλώνει και μάλιστα με έμφαση, ότι θα την απέτρεπε από αυτή την επιλογή. Και έχει σημασία να δούμε τις απαντήσεις που δίνονται σε αυτό το έτος φοίτησης γιατί έχει μια διαδρομή στη σχολή, χωρίς τις αυταπάτες του Α΄έτους, ενώ επίσης διαφοροποιείται από το Δ’ έτος που πλέον βρίσκεται προ των πυλών της επαγγελματικής ενεργοποίησης στις μονάδες.

Οι αποκαλύψεις για την Σχολή Ευελπίδων είναι πολύ σημαντικές και κατά τη γνώμη μας απηχούν μέρος και όχι του συνόλου της πραγματικότητας καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί το ποσοστό των σπουδαστών που απογοητευμένοι και αηδιασμένοι με τα όσα βιώνουν αποχωρούν. Επίσης, αν αυτά συμβαίνουν μεταξύ των μελλοντικών αξιωματικών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, φανταστείτε τι γίνεται μεταξύ των υπαξιωματικών και των ΕΠ.ΟΠ. Τμήματα της νεολαίας που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, στρατολογημένοι από τις ατελείωτες ουρές της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης. Έταξαν καριέρα στον Στρατό και καταξίωση.
Ίσως οι μελέτες του Υγειονομικού για τη χρήση ναρκωτικών και το φαινόμενο του αλκοολισμού στον Στρατό –ιδιαίτερα μεταξύ των χαμηλόβαθμων- και η πρόσβαση στα αρχεία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης να έδιναν μια εικόνα των απογοητεύσεων που σπέρνει η χακί καθημερινότητα, η συνείδηση ότι είσαι μισθοφόρος και αναλώσιμος, που εξαρτάται από τον κάθε διοικητή, τον κάθε ανώτερο στρατιωτικό, το βουλευτή και κυβερνητικό στέλεχος για να κάνεις το οτιδήποτε.
Όμως αυτά είναι τα καλά κρυμμένα μυστικά του Στρατού.
Βλέπεις η ανάδειξη της Αλήθειας θα παράσερνε ως άνεμος τις μελέτες των Επιτελείων για Στράτευση στα 18 Ανδρών-Γυναικών και τις προσλήψεις νέων Μισθοφόρων, μετατρέποντας τα σε παλιόχαρτα''.


Στις ΗΠΑ 
Να σημειώσουμε εδώ ότι στις ΗΠΑ η σεξουαλική παρενόχληση στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ και η αποτροπή της είναι η θεμελιώδης επιδίωξη της διοίκησης της Σχολής. 
Μάλιστα ο στρατηγός Διοικητής αφιερώνει την εισαγωγική του σελίδα και το χαιρετισμό του στο θέμα αυτό ενώ έχει ορισθεί και αντιστράτηγος ως Διευθυντής Αποτροπής Σεξουαλικής Παρενόχλησης από το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ!.
Όπως επισημάνθηκε πριν μερικές εβδομαδες ο θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και γίνονται συντονισμένες ενέργειες και δράσεις για να σταματήσει. Εχει αναφερθεί ότι μέχρι και ...πορείες κάνουν στο West Point για να θυμούνται ότι δεν πρέπει να παρενοχλούν τις γυναίκες στο Στρατό.

Στην Γερμανία

Εξαιρετικά σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία για τις Γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως αποκαλύπτει μια σχετικά πρόσφατη έρευνα με θέμα την ενσωμάτωση των γυναικών στο στρατό που δόθηκε στη δημοσιότητα: Πάνω από μία στις δύο γυναίκες που υπηρετούν σε αυτές λένε ότι έχουν γίνει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Σχεδόν το 55% των γυναικών που ερωτήθηκαν ανέφερε ότι υπέστη τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ορίζονται στην έρευνα: σχόλια ή αστεϊσμούς σεξουαλικού χαρακτήρα, εξαναγκαστική έκθεση σε εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου, εξαναγκαστική φυσική επαφή (χάδια στους ώμους, άγγιγμα του στήθους ή των οπισθίων) και σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς. 
Πιο λεπτομερειακά, το 47% τωνγυναικών στρατιωτών έκανε λόγο για αστεϊσμούς ή σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, εξ αυτών το 36% κατ' επανάληψη. Το 25% υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε παρά τη θέλησή του να δει εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου, το 27% ανέφερε ότι υπέστη ανάρμοστες σωματικές επαφές και το 3% κατήγγειλε ότι έγινε θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν —η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα αυτό στην χωρα της— έκρινε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες, που αποτελούν το 11% του έμψυχου δυναμικού της Μπούντεσβερ, από τον στρατό. «Οφείλουμε να κάνουμε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σημαντικά πιο ελκυστικές για τις γυναίκες», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η ένταξη γυναικών στις τάξεις του στρατού θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Η έρευνα αυτή διεξήχθη από το Κέντρο Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών της Μπούντεσβερ με ένα δείγμα 1.771 ανδρών και 3.058 γυναικών. 

Δείτε βίντεο για το πως ξεκινά η σεξουαλική παρενόχληση στο Στρατό των ΗΠΑ:



ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου