Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ενημέρωση από τη 2η Συνάντηση για τη διοργάνωση του «Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24/04 στα γραφεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η δεύτερη προγραμματισμένη σύσκεψη για τη διοργάνωση του «Διημέρου ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από εργατικά σχήματα, συνελεύσεις γειτονιάς, εργατικές λέσχες. Το διήμερο θα λάβει χώρα στην πλατεία Αυδή, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου.
Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στην πρώτη σύσκεψη, διαμορφώθηκαν πιο συγκεκριμένα οι άξονες των δύο κεντρικών εκδηλώσεων. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στην συζήτηση γύρω από το τις πολιτικές κεφαλαίου/ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας καθώς και στην 8χρονη εμπειρία των αγώνων των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων. Το κίνημα ενάντια στην ανεργία έχει περάσει από διαφορετικές καμπές μέσα στα χρόνια αυτά, αφήνοντας συγκεκριμένες παρακαταθήκες. Ο διάλογος γύρω από το αναγκαίο περιεχόμενο και της μορφές οργάνωσης του δυναμικού που κινείται στο λυκόφως μεταξύ ανεργίας και ασταθούς εργασίας, περνά μέσα από την αποτίμηση των διαφορετικών αγώνων που δόθηκαν την προηγουμένη περίοδο. Βασικός στόχος είναι να αναδειχθούν οι βασικές πτυχές της πολύμορφης επίθεσης που προωθούνται μέσα από τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να αποτελέσει ένα πρώτο σημείο συνάντησης και αφετηρία του κοινού βηματισμού και αγωνιστικής δράσης των συλλογικοτήτων που δρουν στο πεδίο αυτό, στοιχείο που έλλειπε την προηγούμενη περίοδο.

Τη δεύτερη μέρα, η θεματολογία της εκδήλωσης είναι προσανατολισμένη γύρω από το αναγκαίο εργατικό κίνημα καθώς και τα απαραίτητα βήματα για την ανασυγκρότηση του. Σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο φόντο των διαπραγματεύσεων για τη 2η αξιολόγηση, εφαρμόζει κατά γράμμα της επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ, ο επίσημος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βάζει πλάτες μέσα από τις συμμαχίες του με διάφορους βιομηχανικούς και εμπορικούς συλλόγους. Αναδεικνύεται, συνεπώς, η αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός άλλου δρόμου για το εργατικό κίνημα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τις προσπάθειες υπέρβασης των ορίων του επίσημου αστικοποιημένου συνδικαλισμού, αλλά και τις αναγκαίες τομές που χρειάζονται γα την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Κομβικό στοιχείο στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η προσπάθεια οργάνωσης όλου αυτού του εργαζόμενου κόσμου που βρίσκεται εκτός του εργατικού κινήματος, που πάνω του εφαρμόζονται οι νέες επιλογές του κεφαλαίου. Αγωνιστές από σχήματα διαφορετικών εργασιακών κλάδων ορμώμενοι από την εμπειρία στους χώρους δουλειάς τους θα προσπαθήσουν να ψηλαφήσουν τα παραπάνω. Επιδίωξή μας αποτελεί να παρέμβουν αγωνιστές κι από άλλους κλάδους, από τους χώρους που ανθεί η επισφάλεια αλλά και κυοφορούνται οι αγώνες της σύγχρονης εργατικής τάξης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η διεξαγωγή workshop γύρω από την πολύμορφη σχέση που έχει ο χώρος της τέχνης με την επισφάλεια. Άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι δημιουργοί και καλλιτέχνες, που βάζουν στο επίκεντρο της δημιουργίας τους τα σύγχρονα ζητήματα του εργασιακού μεσαίωνα και της ανεργίας, καθώς και ερασιτεχνικές πολιτιστικές ομάδες που αποτελούνται από ελαστικά εργαζόμενους θα συζητήσουν τα μεγάλα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής, το ρόλο των εργαζομένων δημιουργών, τους δρόμους οργάνωσης του κόσμου της δουλειάς μέσα από την πολιτιστική δημιουργία, την επίδραση της τέχνης στη συνείδηση και τους αγώνες της πλειοψηφίας απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της εποχής.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε να κινηθεί και το πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου. Φιλοδοξούμε οι διάφορες πολιτιστικές ομάδες των τοπικών συλλογικοτήτων και των εργατικών λεσχών να παρουσιάσουν το έργο τους, ως φορέας ενός άλλου μη εμπορευματικού πολιτισμού, της δημιουργίας και έκφρασης του αγωνιζόμενου κόσμου.

ΔΙΗΜΕΡΟ ενάντια στην ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

13- 14 Μάη

Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο

Εργατικά Σχήματα, Συλλογικότητες Γειτονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου