Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

AP: Έρευνα για χιλιάδες βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από... «ειρηνευτές» του ΟΗΕ


Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται ο ΟΗΕ, μετά από διαρροή έκθεσής του που αναφέρεται σε εσωτερική έρευνα για χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος παιδιών και εφήβων, από μέλη κλιμακίων του που υπηρέτησαν τα τελευταία 12 χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου ως ...ειρηνευτικές δυνάμεις.

Την υπόθεση φέρνει στο φως το Associated Press, ένα μήνα μετά την δημόσια παραδοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες πως πράγματι υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για μια μάστιγα και για ένα φαινόμενο που, παρά τις μεγάλες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Οργανισμού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο εύκολα. 




Με αντάλλαγμα κάποια τρόφιμα ή λίγο καθαρό νερό



Η Έκθεση ερευνά μία προς μία τουλάχιστον 2.000 επίσημα καταγεγραμμένες καταγγελίες για βιασμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις διαφόρων μορφών και σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών κοριτσιών αλλά και αγοριών ηλικίας ακόμη και 12 ετών τα οποία, αναγκάζονταν να ικανοποιήσουν τις «επιθυμίες» των κυανόκρανων με αντάλλαγμα κάποια τρόφιμα, ή λίγα δολάρια ή ακόμη και μερικά μπουκάλια καθαρό νερό.

Οι περισσότερες καταγγελίες, που φυσικά αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων, φέρονται να προέρχονται από την Αϊτή, όπου σύμφωνα πάντα με το AP, από το 2004 μέχρι και το 2007, συνολικά 134 μέλη του ΟΗΕ εθνικότητας Σρι Λάνκα είχαν συστήσει κανονικό δίκτυο με θύματα 9 συγκεκριμένα παιδιά. 

Άλλες χώρες στις οποίες οι κυανόκρανοι φέρονταν να ανέπτυξαν ανάλογη εγκληματική δραστηριότητα
το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Ιορδανία, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ουρουγουάη ενώ ανάμεσα στις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αναφέρονται, και το ότι πολύ συχνά οι ανίερες πράξεις τους διαπράττονταν μέσα στα ίδια τα οχήματα του ΟΗΕ. 

Σημειώνεται πως, μόνο κατά τον προηγούμενο χρόνο, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση από μέλη του Οργανισμού έφτασαν τις 103, με τις μισές σχεδόν να αφορούν εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν πριν το 2016. 

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαπράττει εγκλήματα υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως «ζωτικής σημασίας» ενώ
ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για μια «σε βάθος έρευνα κάθε περίπτωσης και σε χρόνο εύλογο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου