Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Το αληθινό πυρηνικό της Βόρειας Κορέας …είναι συμβατικό!

Το «κρυφό χαρτί» της Βορείου Κορέας και το σημείο καμπής της κορεατικής και όχι μόνο, σύγχρονης ιστορίας… 
Το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες άρθρα, αναλύσεις , συνεντεύξεις ειδικών και μη, έχουν εμφανιστεί στον παγκόσμιο Τύπο, όσον αφορά το πυραυλικό (βαλλιστικό) οπλοστάσιο της Βορείου Κορέας.
Γράφει ο Τρύφωνας Σεραφειμίδης*
Διαγράμματα, χάρτες, αποστάσεις από το έδαφος των ΗΠΑ ή συμμαχικών χωρών, βάσεων του Αμερικανικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή, έχουν κατακλείσει το διαδίκτυο. Η πρόσφατη παρέλαση με τους γυαλιστερούς πυραύλους, είτε είναι αληθινοί είτε «πλαστικοί», είναι το πιο δημοσιευμένο φωτορεπορτάζ τον τελευταίο μήνα. Κι όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν κρύβεται σε υπερσύγχρονα διαστημικά κέντρα, ούτε σε βάσεις εκτόξευσης πυραύλων, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και παρωχημένη τεχνολογίας.

Αν προσέξει κανείς έναν οποιοδήποτε χάρτη, είτε στρατιωτικό είτε τουριστικό, θα διαπιστώσει ότι η πόλη της Σεούλ, πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, βρίσκεται μόλις 56,3 χιλιόμετρα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ), που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο! Μόλις 56,3 χιλιόμετρα, από 12-15.000 στοιχεία πυροβολικού, διαφόρων διαμετρημάτων!

Είναι προφανές, το παγκόσμιο σοκ και η τεράστια καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στη περίπτωση σύρραξης, όχι με πανάκριβα και πολύπλοκα πυραυλικά συστήματα ή διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πύραυλους, αλλά με παλαιάς τεχνολογίας, σοβιετικής προέλευσης πυροβόλα. Στις γρανιτένιες στοές, λαξευμένες κατά μήκος των συνόρων, σχεδόν αόρατα από τους δορυφόρους, έως και 15.000 πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών, είναι στραμμένα προς την πρωτεύουσα Σεούλ των 5 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. (Wood, D. 2017).

Ένα σκηνικό ουρανοξυστών, μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, λεωφόρων, διεθνών αεροδρομίων, κυβερνητικών κτηρίων αλλά και εκατομμύρια κατοίκων και τουριστών, μπορεί σε διάστημα λεπτών, να μετατραπεί σε χάος. Χωρίς καμία εκτόξευση υψηλής τεχνολογίας πυραύλων, χωρίς καμία υποβρύχια επίθεση βαλλιστικού πυραύλου και αεροπορικών επιθέσεων.

Παρωχημένα πυροβόλα της δεκαετίας του ’60, ρουκετοβόλα που μερικά είναι σχεδίασης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μη-κατευθυνόμενα «χαζά» βλήματα και ρουκέτες σχεδίασης του Ψυχρού Πολέμου, μπορούν σε λίγα λεπτά να προκαλέσουν ένα τεράστιο παγκόσμιο σοκ. Ένα σοκ όχι μόνο με τη βιβλική καταστροφή που θα επιφέρουν, ούτε με την εκατόμβη θυμάτων, ούτε καν οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Το μεγαλύτερο σοκ ανά τον κόσμο, θα είναι κυρίως η απλότητα της αυτοκαταστροφής του και η αυτοδιάψευση του «σύγχρονου πολιτισμού του».

Oι ειδικοί επί των αμυντικών και γεωπολιτικών θεμάτων της Β. Κορέας, Voctor Che και David Kong αναφέρουν ενδεικτικά: «O Βορράς (Βόρειος Κορέα), έχει την δυνατότητα πλήγματος της Σεούλ, με 500.000 βολές πυροβολικού κατά την πρώτη ώρα της σύρραξης». (Talmadge, E. 2013)

Μια απλή καταγραφή των ρουκετών αλλά και πυροβόλων που διαθέτει η Β. Κορέα, είναι αρκετή για να αναδείξει το κρυφό χαρτί του καθεστώς της Β. Κορέας. Ο στρατός ξηράς της συγκεκριμένης χώρας, διαθέτει από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια παγκοσμίως, όσον αφορά όπλα πυροβολικού, ρουκετοβόλα. Τα παραπάνω, είναι διαφόρων διαμετρημάτων, χρονολογιών και τεχνολογίας, ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι παρωχημένης τεχνολογίας. Κάτι που εύκολα μεταφράζεται, ωστόσο, σε απλότητα χειρισμού, ευχέρεια σε τοπική παραγωγή μονάδων σε μεγάλους αριθμούς, μικρές απαιτήσεις επάνδρωσης, εκπαίδευσης προσωπικού κ.λπ.

Ενδεικτικά, συστήματα που μπορούν να απειλήσουν την Σεούλ, από θέσεις βορείως της DMZ είναι τα εξής:

>Koksan (M1978) Πυροβόλο / Ρουκετοβόλο των 170 χλστ., με βεληνεκές 60 χιλιομέτρων

>M1985/M1991, Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών (ΠΕΠ) των 240 χλστ., με βεληνεκές 60-70 χιλιόμετρα

>KN-09, Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών (ΠΕΠ) των 300 χλστ.

Η παραπάνω παρουσίαση, αφορά τα στοιχεία εκείνα του πυροβολικού, όπου από θέσεις εντός της επικράτειας της Β. Κορέας, μπορούν να πλήξουν τον μητροπολιτικό ιστό της Σεούλ. Ειδική αναφορά, θα μπορούσε να γίνει, επίσης και στα υπόλοιπα όπλα πυροβολικού και ρουκετών, ωστόσο, το σενάριο χρησιμοποίησής τους, απαιτεί εισβολή στη Ν. Κορέα.

Το συγκεκριμένο σενάριο, ξεφεύγει από τα όρια του άρθρου, ωστόσο μια αναφορά θα μπορούσε να γίνει: Στη δυνατότητα και τη βούληση που έχει αποδείξει η Βόρεια Κορέα πως διαθέτει, αναφορικά με μια εισβολή στη Νότια Κορέα, μέσω υπογείων τούνελ που διασχίζουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη…

Ένας άλλος επικίνδυνος παράγοντας, είναι η χρησιμοποίηση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου SCUD ή μοντέλων βασισμένων σε αυτό το παρωχημένο, όμως πολύ επικίνδυνο, σοβιετικής κατασκευής, πύραυλο. Οι διάφορες εκδόσεις των συγκεκριμένων πυραύλων, είτε τοπικής, είτε κινεζικής, είτε ιρανικής προέλευσης, δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένες.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, θεωρούν ότι πολλά στοιχεία είναι άγνωστα, όσον αφορά τις δυνατότητες των υπό-εκδόσεων, τον ακριβή βαθμό απειλής καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Τα παραπάνω, σκιαγραφούν την τεράστια πρόκληση που υπάρχει, αναφορικά με την αμυντική δομή της μεγαλούπολης Σεούλ, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος…

*Ο κ. Τρύφωνας Σεραφειμίδης ειδικεύεται σε θέματα Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ζει και εργάζεται στη Νορβηγία.

http://www.defence-point.gr/news/?p=175748

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου