Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η "Μητέρα όλων των βομβών" έφερε την κόλαση, τραγικός ο απολογισμός των νεκρών


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ;
ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ; 
Στη δημοσιότητα ο πρώτος απολογισμός του βομβαρδισμού της βάσης των τζιχαντιστών από τον Τραμπ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν 36 νεκροί τζιχαντιστές. 
Πληροφορίες από πηγές του αμερικανικού στρατού και του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν. 
Σοκαριστικές μαρτυρίες πολιτών που έζησαν την τρομακτική εμπειρία. 

Ο στόχος του Τραμπ ήταν πραγματικά να εξολοθρεύσει τον "θύλακα" των τζιχαντιστών στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά φυσικά να κάνει και μια επίδειξη δύναμης, αφού η συγκεκριμένη βόμβα δεν ονομάζεται έτσι... καθόλου τυχαία.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που βόμβα αυτού του είδους χρησιμοποιείται σε μάχη και είναι η πιο ισχυρή μη πυρηνική βόμβα.



Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της βόμβας, η οποία είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική, ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Ακόμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Άνταμ Σταμπ, η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. Ο στρατός αυτή την ώρα κάνει εκτίμηση της κατάστασης. Όπως μεταδίδει το CNNi, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν John Nicholson, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας.



Από την άλλη, η Πολεμική Αεροπορία «πήρε όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων», όπως ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM)

H μητέρα όλων των βομβών είναι κατευθυνόμενη με GPS και είναι η πιο ισχυρή βόμβα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ βάρους 9.500 κιλών και μήκους περίπου 10 μέτρων. Οι ΗΠΑ εξέτασαν για πρώτη φορά τη χρήση τους το 2003 στον πόλεμο στο Ιράκ.



Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των συντακτών ότι στόχος της βόμβας ήταν οι σήραγγες που χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος.

«Παίρνουμε την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πολύ σοβαρά», δήλωσε. 



«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν.



«Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.



Η επαρχία Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι η περιοχή όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2015 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Από τον Αύγουστο του 2016 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων των τζιχαντιστών.


Δείτε την είδηση  όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ στο Twitter:












US military drops 21,000-pound non-nuclear bomb -- known as the “mother of all bombs” — in Afghanistan http://cnn.it/2pbbCoy 
36 ISIS members were killed when US dropped its biggest non-nuclear bomb in Afghanistan, Afghan official says. https://t.co/S4yTSjHWVT pic.twitter.com/W0hfx0F4hO
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ;
 Τα σημαντικότερα όμως ζητήματα από την χρήση της βόμβας αυτής είναι ότι αίρεται η λογική που υπήρχε για τα όπλα τέτοιας ισχύος: 
«Ότι υπάρχουν μεν αλλά λειτουργούν στρατηγικά μόνο για αποτροπή, χωρίς να χρησιμοποιούνται, για τον φόβο μαζικής καταστροφής που δημιουργούν και μόνο», και μάλιστα αίρεται για έναν επιχειρησιακό σκοπό ήσσονος σημασίας.
Πέραν αυτής της σαφούς αλλαγής στο στρατηγικό δόγμα χρήσης όπλων μεγάλης ισχύος δυνητικής μαζικής καταστροφής που υπάρχουν ως αποτρεπτική δυνατότητα προβολής ισχύος, διαπιστώνονται και τα παρακάτω:
1. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ένα όπλο τέτοιας ισχύος σε πεδίο μάχης μετά τον Β’ ΠΠ.
2. Η χρήση του ναι μεν έδειξε την ισχύ του, η οποία είναι τεράστια, εν τούτοις όμως μείωσε την μυθοπλασία για την ύπαρξή του και την αποτελεσματικότητά του. Και αυτό ακριβώς είναι το τρομερά επικίνδυνο. Γιατί μεγαλώνει τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, αφού δοκιμάσθηκε πλέον σε πραγματικό πεδίο μάχης, και μαζί του και οι αντοχές της κοινής γνώμης. Μία δύο φορές ακόμη και μετά θα το συνηθίσουμε ως μία πραγματικότητα!!!
3. Η χρήση του κλιμακώνει επικίνδυνα το επίπεδο δυνητικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία αφού της δημιουργεί πίεση για να αναπτύξει-προβάλλει και χρησιμοποιήσει και το δικό της αντίστοιχο όπλο σε δεδομένη ευκαιρία, σε έναν ανόητο πόλεμο συμβολισμών και προβολής ισχύος.
4. Αποκάλυψε τις προθέσεις Τραμπ σε ότι αφορά την αποφασιστικότητά του επί της χρήσης μέσων προβολής ισχύος και επιβολής της θέλησής του (ή των συμβούλων του). Η μονομερής αυτή δράση του δείχνει διγλωσσία από την πλευρά του και αλλαγή στο Αμερικανικό στρατηγικό δόγμα.
ΠΗΓΗ MILITAIRE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου