Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Κοινή επίδειξη ισχύος ΗΠΑ και Ιαπωνίας - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας

Φωτογραφία αρχείου
Το ναυτικό της Ιαπωνίας προγραμματίζει μία κοινή επίδειξη ναυτικής ισχύος με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» και τη νηοπομπή αμερικανικών πλοίων συνοδείας που κατευθύνεται για να λάβει θέσεις στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, ανακοινώθηκε από το Τόκιο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, την ανησυχία του για «μεγαλύτερες προκλήσεις» από τη μεριά της «Βόρειας Κορέας» εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Κιο-αν, καλώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αλλά και να δυναμώσουν τη στενή τους επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συζήτησε την κατάσταση έντασης που έχει διαμορφωθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας. Ο Κινέζος πρόεδρος, «τάχθηκε υπέρ της εκτόνωσης της έντασης με ειρηνικά μέσα», ενώ η τηλεφωνική αυτή συνομιλία έγινε σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων, στη Φλόριντα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ τόνισε προχτές πως η χώρα «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Πιστεύουμε ότι, δεδομένης της κατάστασης, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση».

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Μόσχα, όπου ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε τον προβληματισμό του για «τις προθέσεις της Ουάσιγκτον ειδικά για τη Βόρεια Κορέα», τις«υποδείξεις για το σενάριο της μονομερούς (άσκησης) βίας». Μάλιστα, σε ειρωνικό τόνο, αναρωτήθηκε «πώς αυτό συνδέεται με τις συλλογικές υποχρεώσεις που αφορούν την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Αλλωστε, η Ρωσία έχει εκφράσει έντονα και επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της για την εγκατάσταση του αμερικανικού υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος που επισπεύδουν Ουάσιγκτον, Σεούλ αλλά και Τόκιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Xinhua»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου